ZETApress

hírportál

Fesztivál tizenkettedszer

Fotó: Lantai JózsefMúlt vasárnaptól jövő hétfőig rendezik meg Budapesten a XII. Zsidó Nyári Fesztivált. Az erzsébetvárosi, Godzsu udvarbeli vasárnap délelőtti megnyitón Lantai József járt, s ha már ott volt, fotózott is.

Klasszikus és világzenei sztárok a Dohány utcai zsinagógában, kántorkoncert a budai Frankel Leo utcai zsinagógában: a szeptember 7-én hétfőig tartó rendezvénysorozat programjai között több olyan koncert is található, amely a szefárd zenekultúra világába ad betekintést.

A Dohány utcai Zsinagóga nyitókoncertjén vasárnap a közönség Szefárd varázs címmel Palya Beát hallhatta, a nemzetközi hírű fiatal énekesnő első alkalommal mutatta be spanyol, bolgár és török szefárd dalokból összeállított új műsorát olyan kiváló muzsikusokkal, mint Dés András és Bolya Mátyás.

Tegnap a mediterrán dallamok kedvelőit várta Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate koncertjére. A kiváló kubai származású énekesnő együttesében olyan muzsikusok játszottak, mint Babos Gyula, Winand Gábor és Szakcsi Lakatos Béla. Ma rendhagyó, balkáni zsidó dallamokból összeállított programmal lép fel a Dohány utcai Zsinagógában a Nikola Parov Quartett. A koncert másik vendége Illényi Katica lesz, aki a klezmer és a jazz világából ad ízelítőt.

Holnap igazi különlegesség lesz Timna Brauer és az Elias Meiri Ensemble koncertje. Ausztriából érkezik Magyarországra az izraeli származású énekesnő, aki Dalok Jeruzsálemből című estjével számíthat komoly érdeklődésre és közönségsikerre.

A Zsidó Nyári Fesztiválok állandó programjai közé tartozó kántorkoncert helyszíne idén a frissen felújított budai körzet Frankel Leo utcai zsinagógája lesz. A holnap megrendezendő kántorkoncert ? amelynek sztárvendége Shai Abramson, az izraeli hadsereg főkántora ?, egyben a kívül-belül megfiatalított zsinagóga ünnepi megnyitója is lesz. Az esten fellép még Fekete László főkántor és Zucker Imanuel, zongorán közreműködik: Neumark Zoltán.

A hagyományokat megtartva, természetesen sokak kedvence, a Budapest Klezmer Band sem hiányzik a programból. Csütörtöki koncertjük vendége ezúttal a kiváló roma és zsidó muzsikusokból néhány éve alakult Judrom együttes és Klein Judit lesz.

Vasárnap a Symbol Budapestben a három Király: Linda, Benjámin és Viktor ingyenes koncertet ad, ahová a szervezők várnak minden európai gondolkodású embert, akik számára alapvető értéket jelent az elfogadás és egymás kultúrájának megismerése.

A fesztivál mára Európa egyik legnagyobb zsidó kulturális-művészeti rendezvényévé nőtte ki magát. Tavaly mintegy 130 ezer látogatót vonzott a programsorozat. A nyár utolsó hetében megrendezett fesztivál a társadalom olyan rétegeit is megmozgatja, amelyek egyébként évközben kevésbé tanúsítanak érdeklődést a különböző kulturális rendezvények iránt.

Az érdeklődők nemcsak bepillantást nyernek egy általuk addig alig ismert kultúrába, de annak részesévé is tudnak válni. Megismerhetik egy több ezer éves kultúra szokásait, ünnepeit illetve azokat a művészeket, előadókat, akiknek köszönhetően számos különleges élménnyel gazdagodnak. A közönségnek sok olyan magyar művész mutatkozik be, akik már jól ismertek a világot jelentő deszkákon, de itthon még kevésbé. Egyebek mellett ezt a hiányt igyekszik pótolni műsorpolitikájával a rendezvénysorozat.

Vidéki fesztiválprogramok

Rendhagyó kezdeményezésként, idén a XII. Zsidó Nyári Fesztivált megelőző néhány hétben promóciós koncerteken szórakozhatnak a vidéki nagyvárosainkban élők. Miskolcon, Pécsett, Szegeden és Debrecenben Zsidó dallamok szárnyán címmel ad koncertet Fekete László, Klein Judit és Neumark Zoltán. Az egyes helyszíneken fiatal kántorok ? többek között Zucker Imánuel és Schwetzhoff Dávid ? is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Jövő szerdán a Miskolci Szimfonikus Zenekar és a Budapest Klezmer Band ad közös koncertet Miskolcon. Programjukban Bernstein művek és Jávori Fegya Klezmer szvitje szerepel. Az est karmestere Kovács László lesz.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hanna Fluk a galériában | ZETApress

Szóljon hozzá!