ZETApress

hírportál

Siker a tortánál

A Pándi meggytortaMintegy ötvenezer látogató, 5300 szelet az Ország Tortájából, ezer liter víz ? ez a mérlege délután fél 5-ig a Kossuth téren az augusztus 20-i állami ünnep rendezvényeinek. Délután fél 5-ig mintegy ötvenezren keresték fel a Kossuth teret, ahol a Szent István király udvara elnevezésű történelmi játszóház és a Pékek Fejedelmi Rendjének közreműködésével egész napos Kenyérfesztivál zajlik.

Több ezren várták 13:30-kor a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által bemutatott Pándi meggytortát, az Ország Tortáját, melyet a lovagi próbát teljesítők idén is ingyenesen, a térre látogatók pedig kedvezményes áron kóstolhattak meg. A desszertkülönlegességből délután 4-re elfogyott mind az 5300 szelet. A többi gasztronómiai különlegesség is kelendőnek bizonyult, elfogyott 800 adag ökör, 600 adag malac és 80 csirke is.

A Szent István király udvara történelmi játszóház egyik legnépszerűbb eleme továbbra is a lovagi próba volt, ahol a gyermekek a lovagi élet rejtelmeivel ismerkedhettek meg a bajvívás, íjászat és lovas kiképzés ismereteinek elsajátításával. A Kossuth térre 19 órakor ünnepélyes keretek között érkezett a Szent Korona másolata. A családi programok a téren egészen este 9-ig, az ünnepi tűzijáték kezdetéig várták az érdeklődőket ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Díjátadás a Nemzeti Táncszínházban

Az ünnepi tüzijátékot a Nemzeti Táncszínház Dunára néző teraszán néztük végig a Kisebbségekért Díj Külhoni Magyarságért Tagozata idei díjazottjaival. Négy magánszemély és hét szervezett kapott kitüntetést, az utóbbiak közük ketten megosztva. Az egyedi díjazottak: Bernjak Elizabeta szovéniai egyetemi docens, Burján László felvidéki plébános, Fedinee Csilla ukrajnai kisebbségkutató történész, Goldschmidt József, az Égtájak Iroda programigazgatója és Simon Gábor, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.

Díjat kapott a dévai Geszti Ferenc Társaság, az újvidéki Híd folyóirat, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet, a bécsi Szent István Egylet, valamint megosztva a Lembergi Magyarok Kulturális Egyesülete és a Magyarok Kijevi Egyesülete.

A díjátadást követően, a fogadás és a tűzijáték előtt a vajdasági Bakos-Verebes zenei konzorcium Folyók fölött című ünnepi hangversenyét hallgattuk a táncszínházban a Biennálé-Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében. A díjátadáson Bajnai Gordon mondott ünnepi beszéden, míg az ünnepi fogadáson Markó Béla RMDSZ-elnök és Hiller István kultuszminiszter mondott pohárköszöntőt.

Szóljon hozzá!