ZETApress

hírportál

Hétvégén a gyermekeké lesz a Városliget

A Róbert Károly körúti vendéglátó-ipari szakközépiskolások kínálják az elmúlt 16 évhez hasonlóan idén is az ingyen szendvicseket a városligeti gyermeknapi rendezvényre érkezőknek. Az iskola a hátrányos helyzetű fiataloknak nyújt vendéglátó-ipari szakképzést. Mivel az elméleti tudást komoly gyakorlatival is meg kell toldani, az ezirányú ismereteiket jó nevű fővárosi szállodák konyháin sajátítják el a fiatalok. Tudásukról finom faltaikat kóstolva magunk is meggyőződhettünk a Városházán, a rendezvény sajtótájékoztatóján.

A hangulatról egy izlandi vegyes kórus is gondoskodott. A hölgyek és urak egy reykjaviki geotermikus vállalat dolgozói. Munkahelyük látja el a fővárost melegvízzel és távfűtéssel, ők pedig a napi munka után énekelnek. Izlandon egyébként is sok a hőforrás és a gyógyfürdő, s ennek révén kerültek kapcsolatba főpolgármesterünkkel. Sajnos hétvégén már nem hallhatjuk őket a Városligetben, de nélkülük is számos kulturális- és sportprogram várja a kilátogatókat.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat immár 16-ik éve rendezi meg május utolsó hétvégéjén a Fővárosi Önkormányzattal együtt az eseményt. Idén a főváros erre nem tudott anyagi forrást elkülöníteni. Hogy ez többet elő ne fordulhasson, hogy a fővárosi költségvetésből erre mindig legyen fedezet, Edvi Péter NGYSZ ügyvezető elnök és a főpolgármester közszolgálati szerződést írt alá.

Nem csak a fővárostól, de az állami költségvetésből sem kap pénzt a kiemelten közhasznú szervezet. Szerencséjükre ? és a gyermekekére ? akadnak szponzorok, akik anyagilag támogatják vállalásaikat. Segít az OTP Bank, az MKBT, a Coca Cola és a Nestlé, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A védnökök sem akárkik. Sólyom László, Mádl Ferenc és Göncz Árpád mellett az osztrák és a német köztársasági elnök és a volt német államfő is nevét adta a rendezvényhez.

A két hétvégi nap részletes programja a Kréta Magazin honlapján megtalálható. A zenei és egyéb színpadi produkciók mellett futóverseny és focikupa is lesz. A nyolccsapatos gyermektornára két csapat is érkezik Erdélyből: a csángók és a csíkszeredaiak. S hogy miért épp ők! Mert Buzánszky Jenő, a legendás Aranycsapat egykori tajga két napja érkezett haza Erdélyből, ahol 16 csapatos focitornát szervezett két korosztályban. Ennek a tornának a győztesei mérkőznek meg a hétvégén a budapesti és a vidéki fiatalokkal.

A 82 esztendős Jenő bácsi a NGYSZ sportbizottságának elnökeként végzi karitatív feladatát. A mai sportolók közül Janis Natasa ? Kovács Kati olimpiai bajnok kajakos páros segíti munkáját, míg a régiek közül az ugyancsak vizet lapátoló olimpikon, a kenus Wichmann Tamás.

A mai aktív veterán dorogi futballista nem csak a sporttal foglalkozott Romániában. Orvosokkal, fogorvosokkal együtt kereste fel az erdélyi elhagyott gyermekeket. Sok volt a gyógyításra váró beteg. A fogorvosok a speciális buszban hajnaltól késő estig dolgoztak. A hétvégi rendezvényen is vendégül fognak látni határon túlikat. A szponzorok segítségével ötszáz hátrányos helyzetű fiatalt fognak ideutaztatni Romániából, Boszniából és Kárpátaljáról, hogy a négy színpad és a húsz helyszín programjait élvezhessék.

Szóljon hozzá!