ZETApress

hírportál

Helytörténeti emlékek és dokumentumfilmek Ferencvárosban

A Ferencvárosi Önkormányzat ma délelőtt ünnepélyesen átadta a Ráday utca 18. szám alatti felújított épületet, melyben a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és az Első Magyar Dokumentumfilm-gyűjtemény és -mozi talál majd otthonra. Az átadáson a Fővárosi Közgyűlést Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes képviselte, de szokatlanul rövidre vágott frizurájával ? mondhatnánk úgy is, hogy tüskehajával ? csendben meghúzódott a háttérben. Nem is értem, miért tett így, mert a vasárnapi megméretés helyi önkormányzati képviselő-jelöltjeként remek kortes-beszédet kanyaríthatott volna.

A Ráday utca 18. műemlék lakóépület, mely Ybl Miklós tervei szerint, Feszl Frigyes kivitelezői irányítása mellett készült, báró Károlyi György és Almássy Dénes megbízásából. A Ráday és az Erkel utca sarkán álló impozáns kétemeletes palota a tervező késői munkáinak egyike, így érezhető a kiforrott, letisztult neoreneszánsz stílusjegyek nyugodt harmóniája. A legutóbbi felújítás éve a ?60-s évek közepe volt, amikor részleges felújítás történt.

A kerület részéről Gegesy Ferenc polgármester szólt a jelenlévőkhöz. Megtudtuk tőle, hogy a a dokumentumtár helyén valaha istálló állt, lovak abrakoltak. Mégsem garázs létesült az egykori kocsiszín helyén, hanem a kultúráé lett a terület. A két ütemben végzett felújítás mintegy 460 millió forintba került, s a Construm Kft. munkáját dicséri. Ők az Ipex Kft. tervei szerint dolgoztak. A költségekhez a Fővárosi Önkormányzat közel háromszázmillió forinttal járult. A helytörténeti gyűjtemény átadása péntek délelőtt lesz, így most csak az épület és a dokumentumtár átadásának örülhettünk.

DocuArt Mozi, a láthatatlan filmek mozija

A mozit 40 fős teremmel kívánjuk megnyitni a komplexumon belül. Csak elektronikus hordozón létező, vagyis celluloid kópiával nem rendelkező filmeket fogunk rendszeresen vetíteni, elsősorban és kiemelten koncentrálva a hazai (és későbbiekben a külföldi) dokumentumfilmekre. A mozi rendszeresen ad majd otthont bemutatóknak, filmkluboknak, muszter-vetítéseknek.

DocuArt Filmgyűjtemény

A Filmgyűjtemény valójában egy nonprofit, alternatív archívum, melynek célja a magyar dokumentumfilm-termés megőrzése és könyvtár rendszerben való közzététele. A működés feltétele az önkéntesség, vagyis hogy a jogtulajdonos ingyenesen bocsátja a Filmgyűjtemény rendelkezésére a film kópiáját. A DocuArt Filmgyűjtemény a filmeket tárolja, állagát megőrzi, biztonsági kópiát készít róla és biztosítja a mű helyben való megtekinthetőségét. A szolgáltatással lehetőség nyílik arra, hogy bárki, bármikor megnézze azt a filmet, amiről hallott, ami érdekli. Ez elsősorban újságíróknak, kutatóknak és diákoknak lesz hasznos. Gondoljuk csak meg, nincs többet szaladgálás a televíziók, filmgyártók, rendezők után, nincs nyomozás, szívesség kérés! Rákeresel a neten, bejössz, megnézed.

DocuArt Internetes adatbázisban

Az adatbázis elsősorban a filmterjesztéshez és a filmgyűjteményhez kapcsolódik: filmek részletes adatainak, álló- és mozgókép részleteinek, kapcsolódó írásos anyagainak egységes rendszerben való tárolására, kezelésére és összetett keresésére van specifikálva. Célja, hogy mind a belső nyilvántartást, mind a külső hozzáférést hatékonyan szolgálja. Bővebb információk honlapjukon olvashatók.

Szóljon hozzá!