ZETApress

hírportál

Őszi határátszelések

A ferencvárosi Ráday utcában, a Goethe Intézet I. emeleti rendezvénytermében Jutta Gehrig, a budapesti intézet igazgatója, Dr. Nagy Márta, az intézet kulturális szakreferense és Fekete Gyula zeneszerző mutatta be a héten kezdődő őszi programjaikat. Lantai József fotóin is őket láthatjuk.

Szeptember 7-e és október 30-a között a Határátszelések mottó jegyében filmfesztivállal, zenei ősbemutatókkal, képzőművészeti projektekkel, a Velencei Képzőművészeti Biennáléhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel és nyolc közép- és kelet-európai ország fiataljait megmozgató ifjúsági vitaversennyel folytatja a Goethe Intézet tavaly megkezdett programciklusát.

Szeptember 7-én, szombaton 10:30-kor a hatalom és család témájáról beszélget Insa Schöningh, a Családi Kérdések Evangélikus Akcióközösségének országos ügyvezetője Somlai Péter szociológussal és francia kollégájával, Jean-Louis Fabianival. A program a Goethe Intézet és a Francia Kulturális Intézet együttműködésében januárban megkezdett Beszélgetések a hatalomról című sorozat újabb állomása. A német evangélikus egyház elvi állásfoglalásban felelősségközösségként definiálja a családot, ám a fogalom ilyetén kibővítésével nem mindenki ért egyet. A beszélgetésen egyebek között erről is szó lesz.

A Goethe Intézet az európai társintézményekkel folytatott együttműködésben újra és újra átlépi a kultúra érzékelésének nemzeti határait. Ehhez kiváló társaságban tudhatja magát: az idei Velencei Képzőművészeti Biennálén Németország és Franciaország pavilont cserélt, amihez a két ország külügyi tárcáitól jött az ötlet. A 2011-es és 2013-as német pavilon kurátorával, Susanne Gaensheimerrel szeptember 11-én, szerdán 18 órakor a Goethe Intézet meghívására Mélyi József művészettörténész beszélget majd a témáról.

A Határátszelések mottó nemcsak a program tartalmait határozza meg, de megmutatkozik az Intézet újjáalakított könyvtárában is, ahol immár tanuló- és munkacsoportok számára is van hely. A szeptember 24-én, kedden kezdődő Több fényt! sorozat pedig az épület fizikai határait is feszegeti: december 8-áig Johannes Franzen frankfurti képzőművész 16 millió 777 ezer 216 lüktető digitális színt vetít majd az intézet homlokzatára Visszatükröződések címet viselő installációjával.

A közép-kelet-európai Goethe Intézetek Honnan? Hová? Mítoszok ? nemzet ? identitások projektje keretében Lettországból, Lengyelországból, Csehországból, Magyarországról és Szlovéniából nyolc fiatal zeneszerző workshopokon és vitákon foglalkozott a régió történelmi és aktuális mítoszaival, majd zenébe ültette át ezzel kapcsolatos gondolatait. Az így született műveket október 11-én és 12-én adja elő az Ensemble Modern a Budapest Music Centerben Eötvös Péter vezényletével. A koncertek előtt bevezető beszélgetések lesznek a zeneszerzők jelenlétében.

Október 17-én 14 órakor és 18-án 11 órakor a Vitázik a világ ifjúsága német nyelvű elődöntőjét, illetve döntőjét követhetik figyelemmel az érdeklődők. A Goethe Intézet által meghirdetett versenyen nyolc közép- és kelet-európai ország 161 iskolából összesen 1900 diák vett részt.

Szeptember 26-án, csütörtökön a Nyelvek Európai Napján a Budapesten működő kulturális intézetek szervezésében játékos, zenés Európai Nyelvi Koktélbár lesz az A38 hajón, s ugyanaznap kezdődik a Szemrevaló Filmfesztivál is, amely idén ismét a Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös szervezésében valósul meg. A fesztivál nyitófilmje, az Oh Boy 2013-ban elnyerte a Német Filmdíj legjobb játékfilmnek járó aranydíját. Október 3-ig a Művész mozi és az örökmozgó Filmmúzeum vetít majd Svájc, Ausztria és Németország aktuális filmtermésének legjavából.

Szóljon hozzá!