ZETApress

hírportál

Újdonságok a Jövő Házában

Két új installációval bővült az idén a háromezer négyzetméteren elhelyezkedő Jövő Háza kiállítás, így már húsznál is többet tud bemutatni a látogatóknak, tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Tavaly szeptemberi fennállása óta közel félmillió látogató tekintette meg a technikai csodákat.

A Gyógyerdő installációján a gyógyszeripar újdonságait láthatjuk. Betekintést nyerhetünk a csontritkulás, cukorbaj, vérzékenység és magas vérnyomás gyógyítása terén elért eredményekbe. A légúti betegségekben és a gyomorsav-túltengésben szenvedők is kaphatnak értékes tanácsokat nem csak a gyógyítás, de a megelőzés érdekében is.

A kiállítás kiemelt témája a repülés, melynek bemutatására a Boeing 737 repülőgép szimulátor szolgál. Részt vehetünk egy képzeletbeli Mars-expedíción is. A Csodák Palotájában egy életnagyságú Fox repülőgépet láthatunk. A hétfői szünnap után hétköznap este 6-ig, hét végén 7 óráig tart nyitva a ház, míg csütörtökön 9-ig várják az érdeklődőket. Minden páratlan heti csütörtök estén a Világűr Klub fogadja az űrkutatás szerelmeseit.

A tavaly decemberben megnyílt Csodák Palotája több új csodával gyarapodott. A Tesla transzformátor úgy szórja a villámokat, hogy arra még a 150 éve született horvát feltaláló is büszke lenne. A hangzó fények világában színes fénysugarakkal nyújtanak látványos szórakozást minden korosztálynak. Megismerkedhetünk másutt Bolyai geometriai világával, Teszteld magad! ? címmel memóriánkat tehetjük próbára, míg az Öveges teremben furcsábbnál furcsább fizikai kísérleteket láthatunk,

Új tanévet nyit a Jövő Iskolája

Szeptemberben kezdi meg a második félévét a Jövő Iskolája. Az első félévi programokon 13.420 gyermek vett részt 641 foglalkozáson, s több száz iskolai csoport tett itt látogatást. Az idei tanév újdonsága, hogy a tematikusfoglalkozásokon bérletrendszerben, egy-egy sorozatot végigkísérve lehet részt venni. Délutánonként szakkörök, speciális tematikájú klubok várják az egyénileg érkezőket.

A hátrányos helyzetű, vagy leszakadó rétegek befogadásának elősegítésére szociális nevelési programok indítását tervezik. Az állami gondozottak részére speciális programokkal készülnek. Részletes programjuk honlapjukon megtalálható.

A Jövő Háza a tudományos mellett kulturális programokat is szervez. Az elmúlt hétvégén zajlott a Hangfoglalás című kiállítás, mely Keletközép-Európa első nagyszabású zenei szakmai rendezvénye volt. A csütörtökön megnyílt Videomunkák című kiállítás november 12-ig tekinthető meg a Pixel Galériában. Ulrike Rosenbach először mutatkozik be ilyen jellegű munkáival Magyarországon.

Szóljon hozzá!