ZETApress

hírportál

Ingeborg Bachmann szimpózium Budapesten

Tükör tárja fel legmélyeinket címmel Ingeborg Bachmann osztrák írónő születésének nyolcvanadik évfordulója alkalmából a budapesti Osztrák Kultúrfórum a budapesti Olasz Intézettel együttműködve szimpóziumot rendez Budapesten csütörtökön és pénteken.

Az írónő munkásságának jelentős részét Olaszországban alkotta. Itália kisugárzása mély nyomot hagyott életművén és mindvégig érezhető benne. Magyarországon a kevéssé ismert szerzők közé tartozik. Idáig Malina című regényén kívül mindössze néhány elbeszélése jelent meg magyarul A harmincadik év és a Szimultán című novelláskötetekből, valamint folyóiratokban-antológiákban néhány verse.

A költői életmű nagy része nincs lefordítva magyarra, a Halálnemek címet viselő regényciklusából, esszéiből és frankfurti poétikai előadásaiból alig valami jelent meg magyarul. A budapesti szimpózium célja, hogy ráirányítsa a magyarok figyelmét az ismeretlen Bachmannra. A szimpóziumon elhangzó előadások erre a feladatra vállalkoznak, így a rendezvény bevezetést ad a sok műfajban alkotó szerző lírájába, prózájába, hangjátékaiba éppúgy, mint a zenével való szövegírói tevékenységébe.

Szóljon hozzá!