ZETApress

hírportál

23-án huszonharmadszor

Mesterségek ÜnnepeMinden, ami hagyomány, minden, ami kosár, és minden, ami francia? ? ez lehetne a mottója Magyarország egyik kedvenc nyári rendezvényének, amelyet évről évre százezer látogató keres fel a Budai Vár területén. Főtéma idén a kosaras mesterség lesz.

A Mesterségek Ünnepét idén immáron huszonharmadik alkalommal rendezzük meg a Budai Várban augusztus 20-23-án. Ezen a hagyományos kulturális eseményen minden évben a hagyományőrző népművészet legjelesebb képviselői mutatkoznak be a népes közönség előtt.

A Budavári Palota körül ebben az évben négy napon át a legkiválóbb magyarországi kézműves mesterek, hagyományőrző tárgyalkotó népművészek működő műhelyekben mutatják be mesterségük fortélyait, melyet a helyszínen a felnőttek és a gyermekek egyaránt kipróbálhatnak. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) által felkért szakértők szavatolják a bemutatott áruk és tevékenységek értékét és minőségét.

Idén a rendezvény díszvendége Franciaország, ahonnan kézművesek és iparművészek érkeznek, többek között üvegműves, orgonakészítő, textilművész, kalapos, hangszerkészítők, faműves és ötvös, de lesz néptánc, gasztronómia és bor is.

A Mesterségek Ünnepe a kézműves bemutatókon, hagyományőrző kirakodóvásáron, zenei- és táncprogramokon kívül továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyermekfoglalkozásokra. Több helyszínen játszóház várja a gyerekeket, ahol kipróbálhatnak különböző mesterségeket, így a nemezelést, gyékényszövést, rongybabakészítést, madzagszövést, bőrözést, papírmerítést, agyagozást, korongozást ? adta hírül a NESZ.

[nggallery id=8]

Szóljon hozzá!