ZETApress

hírportál

Íme az új badacsonyi étel!

Badacsonyi RégióA Badacsonyi halderelye lesz a Badacsonyi Régió nagykövete a gasztronómiában, így a finom badacsonyi borok mellé most már egy hamisítatlan badacsonyi ételt is megkóstolhattunk ma délben a New Yorkban Palotában.

A kezdeményező Badacsonyi KÖR megalakulása óta azon dolgozik, hogy a Badacsony megtalálhassa méltó helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Ehhez a jó minőségű borokon túl a gasztronómia és borturizmus fellendítésére is szükség van, ezért legújabb akciójuk során jó nevű séfeket kértek fel arra, hogy a kiváló minőségű helyi alapanyagokat felhasználva találjanak ki egy új Badacsonyi ételt.

Büszkék vagyunk rá, hogy a séfeknek egy olyan ízig-vérig badacsonyi ételt sikerült megalkotniuk, amelyet jó eséllyel megkedvelhetnek az éttermek és a háziasszonyok is. így a badacsonyi borok mellett a Badacsonyi halderelye lehet a régió nagykövete a gasztronómiában ? hangsúlyozta Váli Péter, a Badacsonyi KÖR egyik borásza az Erzsébet körúti New York Palotában megrendezett ételbemutatón. ? A Badacsonyi halderelyét tiszta ízek jellemzik, megjelenése miatt pedig nemcsak otthon, hanem bármelyik étteremben megállja a helyét ? mondta Wolf András, a New York Kávéház és Sálon Étterem séfje. Az étel mellé a Badacsonyi KÖR tagjai által közösen elkészített Kéknyelű bort szolgálták fel a New York Palotában.

Magyar konyhának itthon és külföldön mindmáig azt neveztük, amit lényegében Gundel és Krúdy idejében alakítottak ki. Mai kezdeményezésünk abban is újat hozhat, hogy merjünk maradandóan új fogalmakban gondolkodni a magyar konyháról, az egyedi és egyéni kreációkon túlmutató közösségi formában. A régiók konyhájaként lehet ma újjáteremteni azt, ami magyaros konyhaként túl általános, félrevezető és a világban egyértelműen meghaladott felfogásnak számít ? mondta Kardos Gábor, a Badacsonyi KÖR tagja, a kezdeményezés ötletadója.

Egészséges, modern és finom

Badacsonyi_halderelyeAz új ételt a Badacsonyban megtalálható kiváló minőségű alapanyagok ihlették, de elkészíteni természetesen máshol is el lehet, hiszen például a Kéknyelű szőlő levelét más szőlőlevéllel is lehet helyettesíteni. A modern szőlőművelés során számos alkalommal ritkítják a leveleket (tetőzés, oldalazás, ritkítás), így a szőlőlevelek felhasználásával egy olyan vitaminban és tápanyagokban gazdag alapanyag hasznosul, amely korábban kárba ment.

A Badacsonyi halderelye alkotói: Csapody Balázs és Jahni László (Kistücsök), Orbán Béla (Magyar Parlament séfje, Országalma étterem), Takács Lajos (Olimpia, Lacipecsenye), Gál Attila (Káli Art Inn), Wolf András és Fekete Antonio (New York Kávéház és Sálon Étterem). A Badacsonyi KÖR az elkészült receptúrát, leírással és fényképekkel igyekszik minél több étteremnek eljuttatni. Reményeik szerint az új tanévben már a Vendéglátóipari Főiskolák és Szakközépiskolák tananyagában is szerepelni fog majd. A nagyközönség első alkalommal a Badacsonyi borfesztiválon kóstolhatja majd a Badacsonyi halderelyét, ahol az akciót támogató Hotel Bonvino séfjei fogják elkészíteni az ételt.

Badacsonyi KÖR

Egyfajta borműhely, amelynek legfontosabb célja, hogy Badacsony megtalálhassa helyét a hazai és nemzetközi borvidékek között. Értékteremtési koncepciójuk az eredetvédelmi és minőségbiztosítási kritériumok meghatározása mellett a gasztronómia és borturizmus fellendítésére épül. Tagjai: Istvándy Gergely, Kardos Gábor, Laposa Bence, Szeremley László és Váli Péter. A kezdeményezés támogatója: Hotel Bonvino Badacsony Wellness-hotel a Badacsony lábánál.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Októberben olaszrizling | ZETApress

Szóljon hozzá!