ZETApress

hírportál

Könyvek a Millenárison

Michael díjaTegnap délután 3 órakor a Millenáris Teátrumban megnyílt a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a XIII. Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja. A fesztivált Áder János köztársasági elnök köszöntőlevelének felolvasása után Halász János, az EMMI kulturális államtitkára nyitotta meg. A díszvendég Olaszország részéről Maria Assunta Accili Sabbatini, olasz nagykövet-asszonya mondott köszöntőt, közreműködtek a firenzei konzervatórium növendékei.

Az immáron 20. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A Fesztivál a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, új, korszerű kiállítóterekkel vasárnap estig várja a látogatóit.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit, akik közül a díszvendég veheti át Budapest főpolgármesterétől a Budapest Nagydíjat. Évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. Többek között Lengyelország, Csehország, Olaszország, Franciaország, Németország, Oroszország, Spanyolország, Kanada, Kína, Románia, Izrael, az Európai Unió és Észak-Európa országai fogadták el a fesztivál meghívását. Az idei díszvendégként ismét Olaszországot köszönthettük, annak viszonzásaként, hogy jövőre nagyszabású magyar kulturális évad lesz Itáliában.

Tizenharmadik alkalommal rendezzük meg a Fesztivál keretein belül az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját. A rendezvényt az Európai Unió 27 országa közös elhatározásból, együttes vállalkozásként szervezi.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország közel 100 neves alkotója, 400 hazai és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket.

A Fesztivál természetesen könyvszakmai és üzleti fórum is, a régió könyvpiaci problémáival kapcsolatos szakmai tanácskozásokkal, konferenciákkal, az olvasáskultúrát középpontba állító előadásokkal. Speciális programunk a Könyvtáros Klub, a közel 3000 könyvtárost megmozgató szakmai fórum. A Könyvfesztivál a nagyközönség számára nyitott vásár, évente 50-60 ezer látogató fordul meg a pavilonok körül, ahol közel ötvenezer kötet és több száz újdonság közül válogathatnak. A gyermekeknek kialakított külön szekcióban, a Gyerek(b)irodalomban a gyermekkönyvek népszerűsítése mellett színes programokkal várják a családosan kilátogatókat.

A szerda délelőtti sajtótájékoztatón, a Millenáris D-épületben található Osztovits Levente-előadóteremben a Könyvfesztivál 1993-as születéséről Peter Weidhaas, a Frankfurti Könyvvásár legendás igazgatója, az olasz díszvendégség programjairól Gina Giannotti, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgató-asszonya, a gyerekeknek és az ifjúságnak szóló programokról Janikovszky János, a Móra Könyvkiadó elnök-vezérigazgatója, az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljáról Karádi Éva, a magyar Lettre Internationale főszerkesztője, a könyvfesztivál többi eseményéről Zentai Péter László igazgató, valamint Szakonyi Péter sajtófőnök adott tájékoztatást.

A megnyitót követően pódiumbeszélgetésre került sor Michel Houellebecq, a könyvfesztivál francia díszvendége és Forgách András között, melyet a Budapest Nagydíj átadása követett. Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése díját Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Kocsis András Sándor elnök-vezérigazgató adta át Michel Houellebecq-nek. Legújabb kötetét a Kossuth Kiadó jelentette meg, laudációt Bartis Attila mondott. Az estét a B-pavilonban a díszvendég Olaszország standjának ünnepélyes megnyitója és a Budapesti Olasz Kultúrintézet fogadása zárta.

Szóljon hozzá!