ZETApress

hírportál

Utak és emberek

Az Alexandra Kiadócsoportjához tartozó M-érték Kiadó gondozásában megjelent Wéber Péter ? Bán László: A Másik Ember ? Út egymáshoz című 488 oldalas kötetét mutatták be szerzői tegnap este a Nyugati téri Alexandra Pódium.

Alkotói: Wéber Péter tanár, népművelő, könyvkiadói főszerkesztő, színjátszórendező, színházi dramaturg, színészpedagógus; Bán László kulturális-tudományos újságíró, kommunikációs szakértő, egyetemi oktató és Bán Sarolta fotografikus, a borítókép és az illusztrációk alkotója. Beszélgetőtárs: Veiszer Alinda Prima Primissima- és Junior Prima-díjas, Bossányi Katalin-emlékdíjas újságíró, a Nők a Médiában Egyesület legjobb női közszereplő díjának tulajdonosa.

Wéber Péter 1967-ben magyar szakos középiskolai tanárként szerzett diplomát. Tanár, népművelő, könyv-propagandista, színházi dramaturg és művészeti titkár, majd a Gondolat Könyvkiadó szerkesztője, később főszerkesztője. 1990-ben színészképző stúdiót, 1994-ben pedig művészeti iskolát hoz létre. Foglalkozik kultúrantropológiával, művészetelmélettel, ember- és valóságismerettel, művelődéselmélettel és -történettel, pedagógiai módszertannal, szervezés- és vezetéselmélettel, médiakommunikációval.

Bán László mérnökként végzett 1973-ban, majd filozófiát, filmdramaturgiát, újságírást tanult; volt kérdezőbiztos, jövőkutató-gyakornok és segédszínész. A Magyar Rádió munkatársa 1976-tól, kulturális-tudományos újságíróként; a Tudományos Szerkesztőség vezetője 1989-től 2008-ig. A Csodák Palotája egyik létrehozója, vezető munkatársa 1993 és 2009 között. Az ELTE-n 2008 óta oktat tudománykommunikációt.

A könyv weboldala idekattintva látható. ? Élni nem túl könnyű. A közfelfogás úgy tartja, hogy az ember alapvetően jó, csak gyarlóságai, önzése teszik rosszá. Ebben a könyvben ezzel szemben azt állítjuk, hogy a szeretet érvényesítéséhez nem kell feltétlenül lemondanunk természettől adott önzésünkről. Könyvünk többféleképpen is olvasható: interjúkötetként, esszégyűjteményként, de feladat-, vagy példatárként is.

Két alapvető témáról gondolkodunk, és kínálunk mellé gyakorlatokat: a jó, értelmes, igényes, de leginkább Érvényes Életről és a Másik Emberről, aki ennek az érvényes életnek az élményéhez juttat bennünket. Útközben megvizsgáljuk az Én és a Szerep, a Világ Világossága és Egysége, a Való Világossága, a Kapcsolat, Bizalom és Önbizalom, a Méltóság és Kegyelem mibenlétét. S végül eljutunk ahhoz, ami mindezekben Egy: ez a Szeretet… ? vallják a szerzők. A könyv a Facebook-on idekattintva található.

Szóljon hozzá!