ZETApress

hírportál

Erika a Bálint Házban

Lakatos Erika: Roma ikonok New York ? Budapest, 1996 ? 2011. című kiállítása nyílt meg tegnap este 19 órakor a Bálint Ház földszintjén, a terézvárosi Révay utca 16-ban. A falakon számos Lakatos-munka, Erika szebbnél-szebb festménye látható március 14-én, csütörtökig.

Lakatos Erika képzőművész a Long Island-i egyetemen tanult fotózni, ahol professzora nem csak megismertette és megszerettette vele az alternatív technikákat, hanem egyik fotóját az ő javaslatára küldi el egy nemzetközi versenyre ? ahol első díjjal jutalmazzák. Folyamatos kiállításai mellett dzsesszénekesként is ismerhetjük a fotóst, aki egy gyönyörű és tehetséges lány édesanyja, és roma polgárjogi aktivista is a szó legjobb értelmében. A könyvbemutatót követően dob-, billentyűs- és gitárművészből álló trió kíséretével mutatta be énekművészetét.

A kiállításon bemutatták a művésznő Roma ikonok című albumát is. ? Aki nem megélni akar ebből, hanem mindig, minden helyzetben a saját bőrén érzi minden kisebbség összes nyűgét. És oly korban élünk mi most itt, ahol ebből kijut bőven. Képeinek témaválasztása, az alkalmazott színek kavalkádja, a kivitelezés egyedisége, esetlegessége ? mind-mind olyan speciális, semmihez sem hasonlítható, de nagyon intenzív érzelmi hatással bíró képeket eredményeztek. Túl a képek, színek, formák vad, zabolátlan burjánzásán, a megfogalmazás módja is egyéni, nálunk, a magyar fotóművészetben nem nagy gyakorisággal előforduló, sok szempontból példaértékű.

Szerintem a Roma ikonok a magyar fotóművészet olyan tette lesz, vagy lehet, mely segíti a két kultúra közti párbeszédet, a másság természetes elfogadását, az abban megnyilvánuló értékek megismerését ? írta Kincses Károly a háromnyelvű ? magyar, angol és lovári ? kötet bevezetőjében. Mint a művésznő kérdésemre elmondta, a lovári nyelvet Amerikában is, Magyarországon is egyaránt megértik a romák. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen az angliai angolt is megértik az Egyesült Államokban, s az amerikai angolt is megértik Nagy-Britanniában. A kiállításhoz kapcsolódó ingyenes workshopra március 8-án, pénteken déltől 14 óráig várják az iskolás csoport bejelentkezését!

Szóljon hozzá!