ZETApress

hírportál

Hegynek fel kerékpáron

A minap jelent meg a Geographia Kiadó gondozásában a Hegynek fel című 224 oldalas kötet, melynek segítségével Európa legkiválóbb kerékpáros kaptatóin felkapaszkodva varázslatos hegycsúcsokat hódíthatnak meg a hegyi kerékpározás megszállottjai! A sportág eredete az 1960-as évek elejére tehető, ekkor kezdetleges bicikliket próbáltak átalakítani, hogy bírják a nagyobb igénybevételt.

Az 1970-es, ?80-as években a hagyományos kerékpárokat gyártó cégek felismerték a kínálkozó üzleti lehetőséget, és mountain bike-ok gyártásába kezdtek. Ezek a szélesebb vázú, erősebb kerekű bringák már alkalmassá váltak extrémebb terepek meghódítására is, és hamar nagyon népszerűvé váltak. A nyolcvanas évektől kezdve napjainkig egyre többen hódolnak a kerekezés szenvedélyének, és sokféle változatát fejlesztettek ki. A hegyen való tekerés az egyik legnépszerűbb sportággá nőtte ki magát. Az ismeretlen tájak felfedezésével együtt járó kellemes izgalom és a természet közelsége sem elhanyagolható szempontok…

A kiadvány ideális kikapcsolódás a karosszékben ülő rajongók és az aktív biciklisták számára is ? bármilyen céllal és képességekkel is pattanjanak nyeregbe, legyen szó kerékpárklubok tapasztalt versenyzőiről vagy hétvégi kerekezőkről, akik azért megpróbálkoznának egy-egy nagyobb kihívással. Az utak között megtalálni a Tour de France ikonjait ? Alpe d’Huez, Col du Galibier, Mont Ventoux, Col d’Izoard, Col du Tourmalet ?, de szerepel a Passo dello Stelvio, a Passo Fedaia, a Le Tre Cime di Lavaredo és a Giro d’Italia többi, áhítat övezte csúcsa is, valamint a félelmetes Alto de l’Angliru Spanyolországból, az osztrák Großglockner és további negyven hegy, amelyek bekerültek a kerékpározás legendáriumába.

A Hegynek fel naprakész, átfogó és stílusos tiszteletadás a kerékpározás szent helyeinek számító dombok és hegyek előtt. A könyv lapjain Európa 50 legendás emelkedője sorakozik ? a sportolói hősiesség és a természet csodáinak zarándokhelyei, amelyek felkereséséről a kerékpáros sportolók és a rajongók egyaránt álmodoznak. Az egyes útvonalakat látványos fényképekkel, térképekkel, részletes profil-grafikonokkal és hasznos gyakorlati tanácsokkal bemutató oldalakon Daniel Friebe lebilincselő írásából megtudhatjuk azt is, hogy a kaptatók miért szerepelhetnek ezen a különleges listán.

Emellett megismerkedhetünk a csodálatos helyszínekkel, a kerékpározás nagy alakjainak hősi cselekedeteivel, és sokat megtudhatnunk a csúcsra éréshez szükséges erőfeszítésről, illetve a siker felett érzett örömről is. Pete Goding, a kerékpársport pillanatainak megörökítésére szakosodott fényképész külön e célból készült több mint 250 fotójának köszönhetően az érdeklődő egyedülálló és valóban megkapó útikalauzt tart a kezében Európa legnagyobb hegységeinek nagyszerű kaptatóiról. A hiánypótló kötet megvásárolható az ország valamennyi Alexandra Könyváruházában, valamint webáruházukban, az interneten!

Szóljon hozzá!