ZETApress

hírportál

Csókoljon meg?

Megjelent Tóth Evelin első szólólemeze Hamid Drake, világhírű dzsesszdobos közreműködésével, a Hunnia Records és a Hangvető közös gondozásában. A lemezen több nemzetközileg elismert zenész is közreműködik: Dresch Mihály, Fassang László, Lantos Zoltán és Benkő Róbert nemzetközileg is jegyzett zenészek ? tudtuk meg a minapi sajtótájékoztatón, ahol Lantai József járt.

Tóth Evelin hét éves kora óta énekel. A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában szerzett zenei érettségi után ? ahol instrumentális zenét is tanult (zongora, gitár) ?, mesterkurzusokon vett részt. Tanárai voltak, többek között, Pászthy Júlia operaénekesnő, Lena Conquest (USA) és Tom Bogdan (USA) ? Meredith Monk iskola. Több éven keresztül dél-indiai énektechnikát tanult.

A klasszikus és különböző tradicionális énektechnikák (dél-indiai, afrikai, szefárd) párhuzamos tanulása során saját stílust alakított ki, melynek lényege a test egyfajta hangszerként való szabad improvizatív használata, ahol a különböző technikák nem izolálva jelennek meg, hanem utat nyitnak, és együtt szolgálják a hang szabadságát.

2002-től a Szőke Szabolcs által vezetett Hólyagcirkusz Társulat tagja, mely 10 éve a hazai színházi élet és a nemzetközi színházi fesztiválok egyik legizgalmasabb és legszínesebb szereplője. A több darabban is főszerepet játszó színész-éneksnő, 2006-ban Szegeden, az Alternatív Színházi Szemlén, a Jeles András vezette zsűritől megkapta a Legjobb énekes-díjat.

2002-ben Kardos Dániellel (gitár), Benkő Róberttel (nagybőgő) és Szőke Szabolccsal (gadulka) megalakítja az Ektar Quartett zenei formációt, amely idén harmadik lemezét készíti. A közeljvövőben Velence legnagyobb zenei fesztiválján (Redentore Fesztivál: július 16.) lépnek fel, ahol a zenekar olasz vendégzenészekkel egészül majd ki.

Rendszeresen turnézik és zenél különböző formációkkal és művészekkel, Szalai Péter (tabla), Fassang László (orgona), Lukács Miklós (cimbalom), Dés András, Szalóki Ági, Palya Bea, Makám Zenekar, Frank Gratkowski (D), Nikolai Ivanov (BG), Hamid Drake (USA). Közös színházi munkákban vett részt magyar és nemzetközi rendezők produkcióiban, dolgozott Jeles Andrással, Oleg Zsukowskival és Ivo Dimcevvel is.

Számos filmzenében való közreműködés után (Németh Gábor Péter: Végállomások ? 2006, Tolnai Szabolcs: Fövenyóra ? 2007.), jelenleg a Krétakör Színház ? Schilling Árpád felkérésére ír zenét egy készülő dokumentumfilmhez. Koncertező művészként turnéi során ?hangkereső? kurzusokat is tart.

2009-ben elkészülő további lemezei

Erikk McKenzie norvég elektronikus zenésszel rögzített ?live act? formáció, ami az elektronika szerves instrumentumként kezelt használatával, a mesterséges és a természetes emberi hang élő improvizatív duójaként jelenik meg. Karafiáth Orsolyával pedig a zene és költészet izgalmas improvizatív találkoztatására tesznek kísérletet, melyben Lukács Miklós és Dés András közreműködik alkotótársként.

Gondolatok a most megjelent albumról

Hamid Drake: Szerencsésnek érzem magam, hogy találkoztam Evelinnel és több éven keresztül egy zenei műhelyben vehettem részt vele a Mediawave Fesztiválon Győrben. Szerettem volna egy szűkebb formációban is dolgozni vele, s erre kitűnő alkalom volt ez a lemezfelvétel. Evelin őszinte hangjával és kifejezőerejével fellobbantja és táplálja az élet szimfonikus ritmusának lángjait, melyek a szerelemből születnek és belőle táplálkoznak. Megtiszteltetés számomra, hogy részt vehettem Evelin lemezének létrejöttében. Teljék benne öröme mindenkinek.

Tóth Evelin: Talán sehol nem tanultam annyit a szabad improvizatív zenéről, jazzről, mint abban a kivételes nemzetközi és magyar muzsikusokból álló kis közösségben,műhelyben akikkel évről-évre Hamid Drake és William Parker vezetésével, korlátok és mainstream tabuk nélkül gondolkodhattunk, beszélgethettünk, teremthettünk a zene legközepében.

Hamid igazi mestere volt mindnyájunknak függetlenül korábbi művészi eredményeinktől, egy emberként követtük és fürödtünk abban a fényben, szeretetben, örömben és zenében, ami ebből az emberből árad. Felemelt és megtanított minket repülni. 2008-ban megkerestek a Mediawave szervezői, hogy Hamid Drake egy duó koncertet tervez velem. Életem legszebb felkérése, ajándéka volt ez Hamidtól, akivel addigra már mély barátságot kötöttünk.

Nagyon hálás vagyok Hunka Róbertnek (Hunnia Records), akinek segítségével, a fesztivál napjai alatt lehetőségünk nyílt stúdióban megörökíteni ezt a varázslatos találkozást. Nagy öröm számomra, hogy kitűnő magyar zenészek közreműködésével teljesedhetett ki az alkotó folyamat és születhetett meg első lemezem.

Hamid Drake a Who is Who Chicago szerint talán a város legizgalmasabb dobosa. 1955-ben született a Luisiana-beli Monroe-ban. Jelenleg Chicagóban él, de szinte folyamatosan járja a világot. Hírnévre Fred Anderson mellett tett szert és azóta is sok világhírű zenész állandó kísérője. (Pharoah Sanders, Peter Brötzman, David Murray, William Parker). Egyaránt otthon van a reggae-ben, a világzenében és a free jazzben is.

Marton László Távolodó: Csókoljon meg a szája csókjaival a szája. Az Énekek énekének e mondata van olyan szép, hogy utána ne kelljen megszólalni. Zenét formázni belőle, az persze más, hiszen az maga a csók és maga a hallgatás. Meg még annyi minden. Tóth Evelin énekesnőnek és Hamid Drake dzsesszdobosnak ? a Csókoljon meg… című lemezen (Hunnia Records, 2009.) ? ez a minden sikerült, olvashatjuk a Magyar Narancsban.

Szóljon hozzá!