ZETApress

hírportál

Példakép biciklikirály

A Sajtóházban a MÚOSZ Életmód Szakosztály vendége volt a debreceni Kiss Erzsébet újságíró-író, Novák Ferenc, a félkarú, többszörös Guinness-rekorder kerékpáros és Nógrádi Tóth István közgazdász-tanár és népdalénekes ? tudtuk meg Dr. Szalontai Évától, a szakosztály elnökétől.

Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus professzor, az MTA tagja, vendégünkként azt elemezte, hogy mi Novák Ferenc rekord-teljesítményeinek titka: genetika, életmód, vagy erős akarat? Kiss Erzsébet vetített filmelőadás keretében, ízes debreceni nyelvezettel mutatta be Novák Ferenc, a biciklikirály című könyvét, könyvében pedig Novák Ferencet.

Főszereplőnk már 10 évesen elhatározta, hogy kerékpárversenyző lesz. 13 éves korában elvesztette jobb karját, de ez sem térítette el attól a tervétől, hogy kerékpárversenyző lesz. Kézbesítőként a Postás csapatában versenyzett és számtalan díjat nyert. Emellett postásként ellátta a tanyavilágot is, de nem csak leveleket és újságokat szállított, hanem a tanyasiaknak lisztet, cukrot is vitt a házaikhoz.

Feleségétől négy gyermeke született. Idősebb fia is rekorder volt, de egy autó halálra gázolta. Nyugdíjazásáig négy földrész ötven országában fordult meg, és mindenhol kerékpárral! Ma 81 éves, kétmillió kilométert gyűjtött össze kerékpáron. Elégedettnek, sikeres embernek mondja magát. Magánéletében is kiegyensúlyozott. Felesége halála után egy derék özvegyasszonyban hű társra lett.

Nógrádi Tóth István, a közgazdász- és testnevelő tanár, népdalénekes, debreceni dalokkal, a Nagyerdőről szóló saját szerzeményével és saját pincészetéből zamatos borral is ?biztatta? a rekordert a hangulatos, tanulságos beszélgetésen. Az orvos-genetikus Czeizel professzor példaképként állította Novák Ferencet az újságírók elé, akik önpusztító életet élnek, alkoholizálnak, dohányoznak, depressziósak és sokszor nem találnak maguknak kibontakozást. ? Pedig minden emberben van tehetség, csak meg kell találni azt a területet, ahol sikerre viheti azt. Novák Ferenc példaértékű ember az újságírók számára is! ? vonta le a következtetést Czeizel Endre professzor.

Szóljon hozzá!