ZETApress

hírportál

Borünnep a Budai Várban

Szerda este 6 órakor Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter megnyitotta a XV. Borfesztivált. A hétvégéig tartó kirakodóvásár igazi borünnep. Nem csak kóstolhatunk a számos standon, hanem a színpadokról bordalokat hallgathatunk, pezsgős és boros történeteken szórakozhatunk, borászati szakkönyveket vásárolhatunk. A megnyitó előtt Tarlós István független főpolgármester-jelölt is körbejárta sleppjével a területet, de erről majd egy későbbi híradásban számolok be.

A Borünnep tulajdonképpen már egy hete megkezdődött. Múlt csütörtökön nyílt meg egy fotókiállítás Mészáros István fotográfus munkáiból az A épületben ? az egykori Ludwig Múzeumban ? Tokaj szőlő vesszein címmel. Kísérő kiállításként a 15 éves Borfesztivál történetét láthatjuk a falakon. Az egyik tokaji kép címe folyamatosan összeolvasva különösen eredeti. Úgy hangzik, hogy Telikakád. Nem rossz, ugye?

A bor mellett a pogácsa játssza még a főszerepet. Kóstolhatunk belőle pukkadásig. A grillételek és a sajtok széles választéka mellett külön halterasz várja majd az érdeklődőket. A BorÁszok óráin azokkal a borászokkal lehet majd találkozni, akik a júliusban, Egerben a 8. VinAgora Borversenyen értek el kiemelkedő helyezést.

A fesztivál díszvendége idén Ausztrália. Az ötödik kontinens borai mellett görög, portugál, spanyol és még számos európai, dél-afrikai és új-zélandi fajtát kóstolhatunk meg. Jelen vannak az erdélyi és felvidéki borászaink is. A Fesztivál Spektrum TV Boregyeteme a hét elején a Magyar Kultúra Alapítvány székházában zajlott le a két részből álló őszi szemeszter első kurzusaként.

Borünnep a városhatáron túl

Szombaton szüreti felvonulás lesz a Várban. Aznap és másnap Szentendrére is érdemes lesz kilátogatni. A Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Szüreti Sokadalom díszvendégeként Tokaj-Hegyalja várja az érdeklődőket. Mindkét napon autóbuszjáratok viszik az érdeklődőket a fővárosból a vidéki skanzenbe.

A fesztivál nyitóeseményeként szombat este egy ünnepi gálakoncert volt a Zeneakadémián, míg a záró rendezvény egy jótékonysági borárverés lesz jövő csütörtökön a Hadtörténeti Múzeumban. A kalapács alá kerülő italok vételára a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot gazdagítja majd. Nem csak ők profitálnak az idei Borünnepből, hanem a borászok régi problémája is megoldódni látszik.

A hivatalos megnyitó előtt egy órával Gráf József miniszter és a Magyar Bormarketing Kht. képviselői megállapodást írtak alá. A névjegyükkel ellátott okmányban vállalták, hogy a szaktárca még az ősszel kezdeményezi a Parlamentben a Bortörvény módosítását. A törvénytervezet lényege, hogy az itthon forgalomba hozott borok literenkénti nyolc forintos járulékát ne előre, hanem utólagosan évente kétszer kelljen megfizetni. Nem hisszük, hogy a honatyákon elbukna a dolog, mert a patkó mindkét oldalán ülnek bortermelő és borszerető emberek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Tarlós István Ferencvárosban

Szóljon hozzá!