ZETApress

hírportál

Boldog asszony a Sajtóházban

Évzárót rendezett a MÚOSZ Életmód szakosztálya ebéddel, borral és szabolcsi pálinkával ma délután a Sajtóház Vörösmarty utcai Mikszáth-termében. Vendéglátónk a mátészalkai Székely Lászlóné Marika volt, aki saját főztjével kínált mindnyájunkat. Elhozta gyönyörű kézimunkáit is, s bemutatta szenzációs gyors- és gépírótudását.

Nagyon erőlködtem, hogy valamilyen frappáns, kevésbé közhelybe hajló címet találjak ennek az írásomnak, de hányszor csak magam elé idézem alakját, kedves lényét, mindig ez a kifejezés jön elém. Engedek hát a kényszernek! Székely Lászlóné Marika életének talán egy pillanata sincs, amit értelmetlenül töltene, amiben a szépség, a közösségi érzés ne dominálna ? írta róla Pénzes Ottó a Mécsvilág, a Mátészalkai Művészetbarát Egyesület Lapja 2012. júniusi számában.

Először akkor találkoztam a nevével, amikor még a rendszerváltozás lőtt híre ment a városban annak, hogy a mátészalkai rendőrkapitányságon van egy hölgy, aki sorra nyeri az országos versenyeket gyors- és gépírásban. Sokáig nem ismertem még, de ha megpillantottam az utcán, úgy tekintettem rá, mint egy sztárra. S ha belegondolok, ma is csillagnak látom őt, csakhogy az én fejemben ennek a kifejezésnek már más értelme van. Az ő ragyogása az maga a boldogság, s ennek nem előfeltétele a győzelem, a bajnoki cím, a siker.

Hozzátartozik azonban szeretetteljes kötődése ikertestvéréhez Gizikéhez, a lányai sikereiben való gyönyörködés, a több száz kaktuszának ápolása, és az oly nagy ügyességgel végzett hímzés. Keresztszemesei lassan világhírnévre tesznek szert, ugyanis Marika egy ideje aktív résztvevője a világ magyarságát összefogó Panoráma Világklub rendezvényeinek, ahol óriási sikert arat unkáival. Bodrogi Gyulától, Szász Endre volt feleségéig sokan csodálkoztak rá finom motívumaira. A gépírást sem hagyta abba. Országos sikerei mellett bejárta a világot, hisz szép eredménnyel versenyzett már Brüsszelben, Isztambulban, Amszterdamban, Bonnban, Lausanne-ban, Rómában, Bécsben, Prágában és legutóbb Párizsban is.

Lányai, Tünde és Hajnalka nemcsak a keresztszemes hímzések világában mozognak otthonosan, hanem a gyors- és gépírást is elsajátították édesanyjuktól. Tünde szintén versenyző, s nem is akármilyen! 1995-ben az Amszterdamban megrendezett világbajnokságon 2. helyezést ért el gyorsírás kategóriában az ifjúsági versenyzők között! Azóta együtt járják a világot, szereznek újabb barátokat, érnek el szép sikereket a maguk és a jóakaratú, jó szándékú mátészalkaiak örömére ? fejeződött be Pénzes Ottó júniusi írása.

Szóljon hozzá!