ZETApress

hírportál

JAKkendő-díj a múzeumban

A József Attila Kör (JAK) és a MRSale Öltönyüzlet új irodalmi díjat hozott létre idén azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a tehetséges pályakezdő magyar prózaírókra azáltal, hogy lehetőséget ad a nyertes műveknek a JAK-füzetek könyvsorozatban való megjelenésre. A tegnap délután 16 órai díjátadón Szunyogh Ildikó járt.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) került sor az első JAKkendő-díj átadására, melyen az alapítók elmondták, hogy a közösen létrehozott díjjal azon a képtelen helyzeten akartak változtatni, ami az állami támogatások megszűnése következtében kialakult. Azok az írók ugyanis, akiknek még nincs megjelent művük, jelenleg csak akkor tudják munkájukat kiadatni, ha ennek költségét saját maguk képesek fedezni. Ilyenek pedig nincsenek sokan napjainkban.

Békés Zoltán, a MRSale Öltönyüzlet ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy ezt az önfenntartónak szánt díjat elsősorban a tehetségkutatás és tehetséggondozás szolgálatába kívánják állítani, s az idő fogja eldönteni, hogy a kétmillió forinttal létrehozott díj a megjelentetett díjazott művek eladásából származó bevételek visszaforgatásával valóban fenn tud-e maradni hosszútávon is. Bár sokan kételkednek a díj jövőjét illetően, de a támogató eddigi üzleti sikerei fényében e tekintetben is derülátó.

Gaborján Ádám, a JAK elnöke beszámolt arról, hogy meglepően sok ? szám szerint 71 ? résztvevője volt a díjat megelőző nyilvános alkotói pályázatnak. Örvendetesnek tartotta, hogy a magyar nyelv teljes földrajzi területéről érkeztek pályamunkák, sőt még azon túlról, Norvégiából is részt vett egy szöveg a megmérettetésben. A pályamunkák között sok volt az ígéretes. Műfaji változatosságuk pedig megfelelt a prózai művek teljes palettájának. Voltak ötletgazdag, de nem kidolgozott művek, és akadtak ennek ellentétei is.

A többfordulós döntési folyamatban először húsz művet válogattak ki, majd ezek közül a legjobb nyolcat. Végezetül a kuratóriumi döntés annak figyelembevételével, hogy a mindenkor érdekes, progresszív alkotókat akarják támogatni, Szilágyiné Szabó Ágnes: Tangram című műve mellett szólt. A díjazott mű méltatásában elhangzott, hogy érett, fegyelmezett, atmoszférát teremtő szöveg nyert, melyben felismerhető a modern magyar kispróza több mesterének hatása is. A JAKkendő-díj és a vele járó kétszázezer forintos pénzjutalom átvétele után a szerző részleteket olvasott fel díjazott művéből, melynek fogadtatása a kis létszámú közönség körében nem volt osztatlanul sikeres. ? Felháborító, hogy a trágárságnak, durva, ocsmány kifejezéseknek létjogosultságot akarnak szerezni a magyar irodalomban! ? mondta egy idősebb személy alig hallhatóan a felolvasás közben.

Szóljon hozzá!