ZETApress

hírportál

Alexandra a Károly körúton

Mától új könyvesházzal gyarapodott az Alexandra áruházlánc. Délelőtt nyitja meg kapuit a főváros VII. kerületében az új könyvpalota. A 2600 négyzetméteres üzlet Magyarország legnagyobb könyvesháza lett. A háromszintes komplexumban egyedülálló módon vinotéka és antikvárium is működik. Otthonról is rendelhetünk tőlük elektronikus úton könyvet, valamint az áruházban vezeték nélküli internet hozzáférés is lehetséges.

A tegnap esti megnyitón végigjárhattuk a bolt egész területét. A belső térben elhelyezett száz puff kevésnek bizonyult a nagyszámú vendégseregnek. Megkóstolhattuk a kávéház süteményeit, ihattuk a kávét, megkóstolhattuk a borokat. Matyi Dezső, az áruházlánc tulajdonosa maga is bortermelő Pécsett, s odahaza is árul bort egyik üzletében.

Megismerhettük az élő Alexandrát, az áruházlánc névadóját is. A hölgy 15 éves, s épp tegnap kezdte meg középiskolás tanulmányait. Matyi úr elsőszülött gyermeke, s a névválasztásnál a Mercedes autók sikere lebegett szeme előtt. Azt a gyárat is az ottani tulajdonos leányáról nevezték el, s ha ez a németeknek világhírnevet hozott, miért ne okozna hasonlót idehaza is.

Az áruház falán 16+1 hazai híresség fotóját látjuk 16 felvételen. (Hegyi Barbara és párja, Zorán közös felvételen szerepel, innen a plusz egy fő.) Közülük többen eljöttek a megnyitóra. Felfedeztem a sorokban az említett pár mellett Koncz Zsuzsát, Konrád Györgyöt és Geszti Pétert. Bizonyára a többiek is ott ültek valahol. Az avatóbeszédet a tavalyi Nyugati téri áruház megnyitásához hasonlóan ismét Vámos Miklós mondta el.

Sajnos a falon látható hírességek közül Faludy György nem lehetett már velünk. Mint köztudott, a költőóriás múlt hét péntekén, életének 96-ik évében elhunyt. (Temetése szombat délután 4 órakor lesz a Kerepesi temetőben.) Sajnos nem élhette meg A pokol tornácán című könyvének tegnapra tervezett bemutatóját. A mű egyébként a harmadik A pokolbeli víg napjaim és a Pokolbeli napjaim után című önéletrajzi regényei sorában. Tervezett egy negyedik Pokolbéli kötetet is arról, hogy az 1989-es évtől hogyan veszítettük el fokozatosan a reményt, de ezt már sosem tudja befejezni. Utolsó könyvéből Alföldi Róbert olvasott fel egy részletet, s az áruház ajándékaként mindannyian megkaptuk távozáskor egy üveg bor kíséretében.

Ne csak szomorkodjunk, vigadjunk is. Borkóstolás közben Alföldi Robi egy kedves szilveszteri történetet mesélt. Haknit szervezett a Vígszínházban és társintézetében, a Pesti Színházban. A fellépők ide-oda vándoroltak a helyszínek között, s szokás szerint mindenhonnan elkéstek. Harangozó Teréz kicsit megkésve, épp szünetben érkezett meg. Várj egy negyedórát Terike, mondta neki Alföldi, s akkor te következel. Nem tehetem Robikám, felelte az énekesnő, mert már így is késésben vagyok. Ezután mikrofont ragadott, kiállt a színpadra, s elénekelte az üres nézőtérnek a megbeszélt dalokat. Ez ám az igazi profizmus! Meg kell dolgozni a pénzért!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Karácsonyi égbolt | ZETApress

Szóljon hozzá!