ZETApress

hírportál

Euronews 2013. áprilistól

Michael Peters, a Euronews vezérigazgatója ma délben a Boscolo Hotelben sajtótájékoztatón jelentette be hivatalosan, hogy áprilisban elindul a magyar Euronews, és megkezdi működését a csatorna helyi hírszerkesztősége.

A budapesti sajtórendezvényen Michael Peters, a Euronews vezérigazgatója felfedte a projekt részleteit, többek között azt, hogy a nemzetközi hírtelevízió non-stop magyar szolgáltatása több mint 35 fős stábbal indul. A budapesti szerkesztőség által készített magyar nyelvű televízió-műsor és online hírfolyam egyaránt szól a magyarországi nézőknek, valamint a világ bármely részén élő, magyarul beszélő közösségeknek.

A tervek szerint a jövő év elején több mint 30 médiaszakember csatlakozik a céghez a budapesti szerkesztőségben, a lyoni központban, valamint a Euronews brüsszeli irodájában. A Euronews Group 100%-os leányvállalataként működő Euronews Magyarország a magyar törvények hatálya alatt működik majd. A Euronews 2013 áprilisában indítja az első magyar nyelvű non-stop hírcsatornát.

A magyar szolgáltatás 2013 áprilisában indul a Euronews valamennyi platformján: televízión, digitális szolgáltatáson (Euronews digital), mobilon (Euronews mobile), valamint rádión (Euronews radio). A Budapest belvárosába települő leányvállalat a Euronews teljes magyar hírszerkesztőségének is otthont ad majd. A magyar Euronews lesz a médiacég történetében a második olyan szolgáltatás, amelyet teljes egészében a célországban állítanak elő. Az első ilyen csatorna a jövő héten induló görög Euronews lesz.

A Euronews magyar csapata

A Euronews magyar adását 22 fős újságírói stáb, valamint 15 tagú technikai és támogató személyzet készíti majd Budapesten, Lyonban és Brüsszelben. A budapesti csapat szoros együttműködésben fog dolgozni a Euronews lyoni központjának szerkesztőségi vezetőivel. ? Nagyon büszke vagyok arra, hogy itt lehetek Budapesten, és bejelenthetem a Euronews történetének újabb fontos lépését. Az elkövetkező hónapokban megnyitjuk új irodánkat, és útjára bocsátjuk a magyar nyelvű adást, amelyet teljes egészében helyi hírszerkesztőség állít elő itt, az ország központjában. Készen állunk arra, hogy munkába állítsuk a magyar stábot, amely a jövő év áprilisában induló magyar adást készíti majd. A legfőbb célunk, hogy a magyar közönség számára egyedülálló módon európai perspektívából mutassuk be a nemzetközi eseményeket ? mondta el Michael Peters, a Euronews vezérigazgatója. A magyar hírszerkesztőség felállítása a Euronews azon offenzív stratégiájának része, hogy a cég megerősítse helyi jelenlétét a világ legfontosabb területein.

A Euronews Magyarországon

A Euronews ma is elérhető Magyarországon főként angol és német nyelven, amelyek a legfontosabb idegen nyelveknek számítanak az országban. A Euronews jelenleg műholdas, kábel- és IPTV szolgáltatásokon keresztül a televízióval rendelkező magyar háztartások 20%-ában érhető el (787 ezer háztartás). Az EMS Europe 2012-es felmérése szerint a Euronews a negyedik legnagyobb nemzetközi televíziós hírcsatorna Magyarországon, a legmagasabb státuszú lakosság 7%-a minden héten néz Euronews-t. A legnagyobb magyarországi szolgáltatók már jelezték érdeklődésüket a magyar Euronews iránt. A médiacég megkezdi a műsor-szolgáltatási tárgyalásokat a magyar szolgáltatókkal. Az EMS Felmérést 21 országban végzi az Ipsos csoporthoz tartozó Synovate. Alapsokaság: a fő keresők a háztartások bevétel szerinti ragsorának felső 20%-ába eső háztartásokban. Mintanagyság: 27 887 ember, amely 49 milliós populációt reprezentál. Terepmunka: 2011 egész évben (folyamatos terepmunka).

A Euronews

A Euronews, Európa legnézettebb nemzetközi hírcsatornája nemzetközi híreket sugároz a nap 24 órájában a hét minden napján. Több mint 25 országból összesen mintegy 400 újságíró állítja elő a híreket 12 nyelven: arabul, angolul, franciául, németül, olaszul, perzsául, portugálul, oroszul, spanyolul, törökül, ukránul, valamint idén decembertől már görögül is. A Euronews olyan független hírforrás, amely a hírek elemzésében és bemutatásában egyaránt egyedi színfoltot jelent a médiapiacon. Az 1993-ban Lyonban alapított csatorna jelenleg mintegy négyszázmillió háztartást ér el 155 országban televíziós és digitális platformokon egyaránt.

A Euronews tulajdonosai között van a következő 21 audiovizuális cégcsoport: France Télévisions (Franciaország) ? RAI (Olaszország) ? RTR (Oroszország) ? TRT (Törökország) ? SSR (Svájc) ? SNRT (Marokkó) ? TVR (Románia) ? RTP (Portugália) ? NTU (Ukrajna) ? RTE (Írország) ? YLE (Finnország) ? RTBF (Belgium) ? TV4 (Svédország) ? ENTV (Algéria) ? ERT (Görögország) ? ERTU (Egyiptom) ? CyBC, (Ciprus) ? ERTT (Tunézia) ? RTV-SLO (Szlovénia) ? PBS (Málta) ? CT (Csehország).

Szóljon hozzá!