ZETApress

hírportál

Baptista cipős dobozok

Magyarország egyik legnagyobb segélyszervezete, a Baptista Szeretetszolgálat idén 9. alkalommal hirdeti meg karácsonyi adománygyűjtő akcióját, a Cipősdoboz Akciót. A mára már széleskörű támogatással futó program révén a színes csomagolópapírba öltöztetett cipős dobozok az elmúlt nyolc évben 125 ezer nehéz sorsú gyermek karácsonyát tették szebbé.

Magyarország 2004 előtt az USA-ban és Angliában gyűjtött cipős dobozok egyik célországa volt, a külföldről érkező dobozokat a Baptista Szeretetszolgálat osztotta itthon a rászorulóknak. Kevesen tudják, hogy jó néhány évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államok akkori elnöke, Bill Clinton és felesége Hillary Clinton futárral küldték el Magyarországra személyes cipős doboz ajándékaikat! Ezzel jó és követendő példát adtak mindnyájunknak arról, hogy a szeretet országhatárok, nemzetek, nézetek fölött álló erő.

A Baptista Szeretetszolgálat idén már kilencedik alkalommal gyűjti Magyarországon a karácsonyi cipős dobozokat. A kezdeményezéshez évente egyre nagyobb számban csatlakoznak. Csak 2011-ben 24 ezer-ötszáz darab hazai gyűjtésű doboz jutott el hazai és erdélyi rászoruló gyermekekhez. Idén harmincezer cipős doboz összegyűjtése a cél. Az idei akció hivatalosan december elsejétől 18-ig tart. Kedvezményezettek a gyermekotthonokban, nevelőszülőknél élő gyermekek, nagycsaládosok, vidéki településeken élő rászoruló gyermekek, a karácsonyt kórházban töltő kisgyerekek, fogyatékos iskolák tanulói. Böjte Csaba árváinak az erdélyi Parajdra mintegy 2500 dobozt juttatnak.

Idei újdonságok

A 1355-ös Cipős doboz Adományvonal tárcsázásával hívásonként 300 forinttal támogathatják egy cipős doboz ajándék célba-juttatását. Az adományvonal mellett idén először a Shopline kiemelt online partnerként lehetővé teszi a cipős dobozok online megvásárlását is: a web-áruház gondosan összeállított ajándékcsomagokkal segíti elő az egyszerű és gyors adományozást. Nemek és korosztályok szerint nyolcféle dobozt állítottak össze: az adományozók így 0-3, 4-9, 10-14 és 15-18 éves lányokat és fiúkat ajándékozhatnak meg. Azok, akik nem tudnak egy egész cipős dobozzal hozzájárulni a kezdeményezéshez, a szintén a Shopline-on elérhető 790 forintos cipős dobozjegy megvásárlásával segíthetnek. Az így befolyt összeget a Baptista Szeretetszolgálat ajándékokra fordítja.

Az Állatkerti Játszóházban ? ahol az elmúlt években több ezer cipős dobozt gyűjtöttek már össze ? idén először a helyszínen is lehet cipős doboz ajándékokat készíteni december 10-e és 18-a között. A játszóház játékboltjában a Régió nagylelkű adományának köszönhetően kedvezményes áron vásárolhatják meg a szülők azokat az ajándékokat, melyeket a helyszínen be is csomagolhatnak és le is adhatnak a gyerekekkel közösen. A Danubius Hotels Group is csatlakozott a Cipős doboz Akcióhoz. A szállodalánc két budapesti szállodája gyűjtőpontként is csatlakozott az akcióhoz. Így a pesti oldalon a Radisson Blu Béke Hotel, a budai oldalon pedig a Hotel Budapest (egykori Körszálló). A Danubius a dolgozói között is meghirdeti a cipős doboz ajándékgyűjtést.

Az idei kampány kiemelkedő eseményei

December 15-e, Parajd: ?Karácsony a föld alatt? Erdélyben, a parajdi sóbányában 2500 magyar gyermek együtt ünnepli a karácsonyt. Itt adják át Böjte Csaba árváinak a magyar adományozók cipős dobozba csomagolt szeretetét. December 16-a, Budapest: ?Cipős doboz ? jótékonysági brunch? a Kempinski Hotel Corvinusban, a Magyarországra akkreditált nagykövetek és párjaik részvételével, akiktől egy-egy, az országukra jellemző ajándékokkal megtöltött cipős doboz összeállítását kérte a Baptista Szeretetszolgálat.

December 16-a, Budapest: Cipős doboz jótékonysági koncert Budapesten, a Papp László Sportarénában, a Harlem Gospel Choir és a Voice fellépőinek közreműködésével. Jegyek idekattintva válthatók. December 20-a, Pécs: Cipős dobozok átadása rászoruló gyerekeknek Páva Zsolt polgármester, valamint Weisz Fanni és Vujity Tvrtko, a Baptista Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövetei részvételével. December 22-e, Budapest: 500 cipős doboznyi ajándék osztása a kőbányai gyermekek részére a Lurdy Házban.

Érdekességek a cipős doboz akciókról

Mekkora távot tesznek meg a cipős dobozok? ? Ha egy átlagos cipős doboz az áruházból az adományozó otthonáig, onnan a gyűjtőpontig és a gyűjtőponttól a ?Manógyárig? megtesz 10 km-t ? s a megajándékozott kisgyermek otthonáig utazzon csak ötvenet (tavaly 2500 doboz utazott csak Erdélybe) ?, akkor szerény számítások szerint is a szeretetcsomagok tavaly 245 ezer km-t tettek meg. Az elmúlt nyolc évben pedig egymillió 250 ezer km-t utaztak a magyar adományozók dobozai.

Gyűjtőpontjaik már készülődnek, hogy december elsején megnyissák kapuikat és újra fogadják a dobozba zárt szeretet küldeményeit. Idén közel kétszáz gyűjtőponton várják munkatársaik és önkénteseik az adományokat. A gyűjtőpontokról idekattintva tájékozódhatnak az adományozók. A gyűjtőpontok 18 napon át átlagosan napi 6 órán keresztül tartanak nyitva: huszonegyezer-hatszáz óra háromezer önkéntessel… Idén még több helyen, még több munkatárssal készülnek az ünnepi gyűjtésre.

Szóljon hozzá!