ZETApress

hírportál

Zorica évszázada

Egy halhatatlan szerelemről olvashatunk Lévai Katalin: Anyám évszázada című új regényében, mely a történelem forgatagában játszódik, s különös nézőpontból állít emléket a XX. századnak ? tudtuk meg a tegnap esti könyvbemutatón a Károly körúti Alexandra Könyvesház Irodalmi Kávézójában. Szerzőjével Kun Zsuzsa beszélgetett.

Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent 352 oldalas mű a múlt század fordulóján Budapesten letelepedett szerb család kivételes tehetségű lányának, Zoricának szívet melengető, fordulatokban bővelkedő, olykor megrázó élettörténetét meséli el. Zorica kislány korától mámoros örömmel olvassa a szerb és a magyar meséket, egyszerre él gazdag fantáziavilágban és a valóságban.

Forradalmak, háborúk, nemzetiségi összetűzések, politikai kataklizmák és személyes sorstragédiák közepette regényes módon válik íróvá. Őseitől örökölt nyakassággal keresi a saját útját és szerepét, s mindeközben megismeri a szerelmet, a szexualitást, az erőszakot és a szenvedélyt. Képzeljük el, hogy egyszer csak valaki színesen és áradón mesélni kezd, és a való élet mellé egy párhuzamos életet teremt, ahol magunkra ismerhetünk, és ahol megnyugvást találhatunk! Ez a XX. század szerelemregénye!

Szóljon hozzá!