ZETApress

hírportál

Torta a 125. szülinapra

Kávés torta és bejgli. Kávés különlegességeket mutatott be délelőtt a Centrál Kávéház. A karácsonyi bejgli játékos, kávés változata mellett egy igazi energiabomba is megtalálható a kínálatban: az új Centrál torta egy szelete ugyanis két csészényi eszpresszóval ér fel. A patinás belvárosi kávéház 125. születésnapjára alkotta neg az ízében és hangulatában csak rá jellemző süteményt.

A Centrálról elnevezett tortát Mészáros Győző, a Centrál egykori tulajdonosa ihlette. A banktisztviselőből lett kávés négy évtizeden át vezette a kávéházat, amely neki köszönhetően vált fontos intellektuális találkozó- és nyugodt alkotóhellyé. Urbán Gábor cukrász több hónapi kísérletezés után véglegesítette a receptúrát, a végeredmény domináns, mégis lágy kávé-íz egyszerűen elegáns külsőbe rejtve.

A kávéház desszertválasztéka a klasszikus karácsonyi sütemény, a bejgli Centrálos változatával is gazdagodik. A hagyományos diós és mákos mellett ugyanis szilvalekváros, marcipános-sárgabarackos és természetesen csokis-kávé bejgli sül majd Urbán Gábor műhelyében. ? Mészáros Győző alakját és legendáját őrzik írók, költők, egykori törzsvendégek visszaemlékezései. A Centrál torta ?kávéházi? tisztelgés az előd előtt ? mondta el Dr. Somody Imre, a kávéház mai tulajdonosa.

A torta domináns, mégis lágy kávéízét a frissen pörkölt, minőségi kávénak köszönheti. A fekete intenzív zamata köszön vissza a csokoládés borításban, így a Centrál torta két eszpresszóval ér fel. A főleg mandulalisztből készült piskótalapok és az intenzív kávés vajkrém színes rétegei váltják egymást, a torta tetejét apró gyümölcsök díszítik, amelyeknek fanyarsága nem elnyomja, hanem kiemeli a Centrál torta kávés ízét.

A 125. évforduló kapcsán átgondolt, a magyar gasztronómia aranykorán alapuló étlap mellett a Centrál Kávéház meghatározta a cukrászati választék karakterét is. Urbán Gábor, a fiatal nyíregyházi születésű cukrász szakmai tapasztalatainak ? köztük olaszországi munkájának ? és elkötelezettségének köszönhetően a kézműves sütemények, a természetes és minőségi alapanyagok használata mellett döntöttek. A desszertkínálat bővült: a sütemények közül a klasszikust kedvelő turisták, a kávé mellé uzsonna-süteményt kereső vendégek, a reggelizni vágyók, vagy akár a könyvtárból átugró egyetemisták is megtalálják az ízlésüknek és pénztárcájuknak megfelelőt.

Szóljon hozzá!