ZETApress

hírportál

Babits párban magányban

Csak másvalaki jelenlétében tudunk magányosnak lenni? Előfordulhat, házasságra azért választ az egyik fél olyan személyiséget, hogy mellette lehessen egyedül? Mekkora fokú intelligencia kell ahhoz, hogy elviselje a másik magányra vágyódását?

Többek között ezek körül a kérdések körül forog Sárközi Mátyás: Párban magányban című, naplókból, magánfeljegyzésekből, memoártöredékekből és versekből összeállított, épp ezért különösen személyes hangvételű története. A 158 oldalas könyv Babits Mihály és Tanner Ilona (Török Szofi) házaséletének útját mutatja be. Az Alexandra Kiadócsoporthoz tartozó Noran Könyvesház gondozásában megjelent kötet bemutatója tegnap este volt a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán. A 75 éves szerzővel Kelevéz Ágnes irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa beszélgetett.

Többféle dokumentumból, naplókból, magánfeljegyzésekből, memoártöredékekből és versekből formálta meg, rakta össze Sárközi Mátyás ennek a párnak, Babits Mihálynak és Tanner Ilonának közös történetét. Ami bár személyes, egyedi, de ha végigolvassuk, látjuk, hogy általános érvényű is. A szerepek felállítása, elfogadása és eljátszása kötelező kompromisszumokkal minden páros játék alapszabálya ? derült ki a beszélgetésből.

A kötet borítóján látható fotót Tanner Ilona és Babits Mihály házasságkötése alkalmával Székely Aladár készítette. A borítót a fotó felhasználásával Spolarich Miklós készítette. A fotót a Petőfi Irodalmi Múzeum bocsátotta rendelkezésre. ? Ki állapítja meg az események igaz összefüggéseit? A regényíró nagyzol, pontokat köt össze, melyek a valóságban külön állanak; s elhanyagolja a pontokat, melyek rajzába nem illenek ? írta Babits Mihály: Halálfiai című művében.

Szóljon hozzá!