ZETApress

hírportál

Bethlen-díjak az Urániában

Átadták a Bethlen Gábor Alapítvány idei díjait. Sára Sándor filmrendező, operatőr, Péntek Lajos nyelvtudós és Jurij Poljakov orosz író, kritikus kapta az idei Bethlen Gábor-díjakat az erdélyi fejedelem nevét viselő alapítvány elismeréseként tegnap este az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében. Hárman Márton Áron-emlékérmet, Szakolczay Lajos pedig Tamási Áron-díjat kapott.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a kuratórium elnöke a díjátadó előtt felidézte, éppen 110 évvel ezelőtt született Illyés Gyula, aki az ország függő helyzetében a magyarság egyszemélyes intézménye volt. Illyés nélkül nem jöhetett volna létre 1979 májusában a Fiatal írók találkozója, és lélekben ott volt 1987-ben a lakitelki sátorban is ? hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy az illyési életmű része a Bethlen Gábor Alapítvány is, amely Bakos István kezdeményezésére jött létre az író szellemiségében 30 éve.

Sára Sándort Bakos Edit, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatónője művészt teremtő emberként jellemezte, legyen szó akár fotóról, játékfilmről vagy dokumentumfilmről. Operatőrként különleges látványteremtő képességét adta pályatársai alkotásaihoz, 1993-ban pedig az összmagyarságnak szóló Duna Televízió meghatározó elnöke lett ? mondta el a díjazottról.

A Péntek Lajost méltató Kiss Jenő nyelvész elmondta, hogy a kolozsvári Babes-Bólyai Egyetemen tanító nyelvtudós a romániai magyar nyelvtudomány vezető alakja, az erdélyi magyar értelmiség és magyar nyelv ügyének fáradhatatlan munkása, akit a Magyar Tudományos Akadémia 2004-ben választott külső tagjainak a sorába.

Jurij Poljakov író, a Lityeraturnaja Gazetta főszerkesztője méltatásakor Bíró Zoltán irodalomtörténész, az alapítvány kurátora elmondta, hogy az alapítvány fennállása óta először orosz írónak ítélték oda a díjat. Munkái tanúsága szerint értéktudatában és szellemében közel áll az alapítvány szellemiségéhez. A Társaság az orosz magyar kapcsolatokért nevű társaság elnöke, most jelent meg új könyve a Helikon Kiadónál.

Márton Áron-emlékérmet adományoztak Pákh Tibor jogásznak a nemzeti ellenállás jelképes alakjának, Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész laudációját Petrik Béla kurátor olvasta fel. Megtudtuk, hogy Pákh Tibor mostanáig nem részesült semmilyen kitüntetésben, holott hosszú időn keresztül szinte egyedül képviselte a nemzeti ellenállást. 1960-ban letartóztatták az államrend megdöntésére irányuló összeesküvés miatt és 15 év börtönbüntetésre ítélték, de a ’80-as években is számos alkalommal tartóztatták le ellenzéki tevékenysége miatt.

A venezuelai Kunckelné Fényes Ildikó fizikus, a Latin-amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetségének elnöke Caracasból jött haza, ahová 1945-ben Németországon át emigrált. Egyetemistaként részt vett az ’56-os menekültek segítésében, majd a venezuelai magyarság életének oszlopos tagja lett, és Zika Klára közíró méltatása szerint jelentős szerepét vállalt Mindszenty József bíboros ottani 1975-ös látogatásának szervezésében. A hercegprímás utolsó külföldi útja volt, nemsokkal hazaérkezése után hunyt el Ausztriában.

A harmadik Márton Áron-emlékéremben Agócs Sándor költő, szerkesztő, a lakiteleki Antológia Könyvkiadó vezetője részesült. Ács Margit író elmondta, hogy rendszerváltó, aktív értelmiségiként 1990-ben Lakiteleken nyomdát teremtett, mely néhány év alatt az ő szakmai tudásának köszönhetőn professzionális könyvkiadóvá fejlődött. Szellemileg előkészítette és támogatta a Népfőiskola programját és a népi nemzeti értelmiséget.

A Tamási Áron-díjjal kitüntetett Szakolczay Lajos közíró, kritikus az őt laudáló Márkus Béla irodalomtörténész szerint a különböző művészi területek: az irodalom, az opera, a festészet, a szobrászat között egyaránt otthonosan mozog. Munkássága során Szakolczay Lajos az elcsatolt területeken élő és a nyugati magyarságot is igyekezett a nemzet vérkeringésébe bekötni.

A Bethlen Gábor Alapítvány 1980-ban kezdte meg működését azzal a céllal, hogy anyagi, szellemi támogatásával, díjaival úttörő szerepet vállaljon a nemzeti összetartozás szolgálatában, a közép-európai szellemi együttműködésben és a határon túli magyarság anyaországi megismertetésében. A Márton Áron-díjat 1988-ban alapították, a Tamási Áron-díjat pedig két évvel később hozták létre.

Az idei Teleki Pál-érdemérmeket Lezsák Sándor elnöktől a június 1-jei trianoni megemlékezésen, az Eötvös Kollégiumban magyarságszolgálatuk elismeréseként a következők kapták: Döbrentei Kornél költő, a HITEL szerkesztője, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Hábel György ny. MÁV mérnök-főtanácsos, a felvidéki magyarság patrónusa, Mózsi Ferenc író, a Magyar Szellemi Védegylet alapítója, a Százak Tanácsa tagja, Szabó András előadóművész, a BGA és az Eötvös Kollégium Baráti Köre tagja és Udvardy Frigyes közgazda, a romániai magyar történeti kronológia létrehozója.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mindszentyről a Felsőházban | ZETApress

Szóljon hozzá!