ZETApress

hírportál

Emma Cafkája

A tizennégy éves Mary Saunders a XVIII. századi londoni szegények vigasztalan életét éli, ám rettenetesen sóvárog egy jobb élet és az azzal járó pompa után. Egy vörös szalag olyannyira megigézi, hogy áruba bocsátja érte egyetlen vagyonát: a testét ? olvashatjuk Emma Donoghue: A cafka című 480 oldalas regényében.

Prostituáltként London nyomorúságos negyedébe kerül, s kitanulja az ősi mesterséget. Végül mégis úgy dönt, felhagy bűnös életmódjával, és szolgálólányként falura költözik. A becsvágyó, tekintélyellenes Mary azonban nem tud szabadulni sötét vágyaitól, és keserűen gyűlöl mindenkit, aki birtokában van a jobb életet jelképező finom holmiknak. Szabadság iránti vágyáról sem képes lemondani, s mindez együtt baljós végzetet ígér…

A Szoba című bestseller szerzőjének újabb regényében egy botrányos életű fiatal lány megaláztatással, megalázkodással és erőszakkal terhes sorsát követhetjük nyomon. S miközben a főhős jó és rossz döntések között ingadozva egyre mélyebbre süllyed az őt körülvevő fertőben, egyszer csak rádöbbenünk, hogy minden bűne ellenére képtelenek vagyunk elítélni őt… A kötet az Irish Times Ír Irodalmi Díjának döntőse, a Barnes & Noble felfedezettje. A The New York Times magazin szerint Az év kiemelkedő könyve.

Emma Donoghue 1969-ben született Dublinban. Kitüntetéssel végzett angol?francia szakon, majd Angliába költözött, s 1997-ben Cambridge-ben doktorált. 1998 óta Kanadában él élettársával, fiával és lányával. A Szoba című regénye 2011-ben jelent meg magyarul. A könyvet Booker- és Orange-díjra jelölték, s a legrangosabb fórumok választották a 2010-es év legjobb művei közé: Az év ír regénye és A legjobb kanadai regény lett, a The New York Times szerint pedig a 2010-es év öt legjobb szépirodalmi művének egyike. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent regény részleteit tartalmazó ajánló füzetet idekattintva olvashatjuk.

Szóljon hozzá!