ZETApress

hírportál

Rákosiék a Libriben

Mindannyian tudjuk még, mit jelentett az ’50-es években, ha valakiről azt mondták: elvitte egy fekete autó, ahogy a ma emberének nem csengenek ismeretlenül az ÁVO, vagy az ÁVH betűszavak sem? Ezt hallva mindenki tudja: a kommunista diktatúráról, és annak legfontosabb eszközéről, a politikai rendőrségről van szó.

Nos, Müller Rolf: Politikai rendőrség a Rákosi-korszakban című könyve e szervezet történetét dolgozza fel ? a II. világháború végétől az 1956-os forradalomig kalauzolja el az olvasót, miközben számos közszájon forgó fogalmat tisztáz. Sorra veszi a különböző elnevezések alatt működő titkos nyomozó szerveket, az átalakítások mögött meghúzódó okokat, elbeszéli az államvédelem évekig első számú vezetőjének, Péter Gábornak az élettörténetét, bemutatja kevésbé ismert riválisát, segítőit, és pozíciójának örököseit. Szemléletes példákat hoz továbbá a Rákosi Mátyás és szűkebb köre által gyakorolt ?kézi irányításra?, melynek során még a felejthetetlen helsinki olimpia és a magyar?angol labdarúgó mérkőzés is előkerül.

A kötetből természetesen nem maradhatnak ki az ügynökök és a besúgók sem: a hálózat működésén és a titkos technikákon túl az érdeklődő megismerheti azt is, hogy kikből szervezték a hivatásos állományt, és végigjárhatja azokat a helyszíneket, amelyek valamilyen módon a magyar politikai rendőrség legsötétebb évtizedéhez kötődtek. Ezt, valamint Papp István: A magyar népi mozgalom története Trianon után 1920 – 1990 című könyvét tegnap este mutatták be az újbudai Allee Libriben.

Szóljon hozzá!