ZETApress

hírportál

Coben Végakarata

A magas, sármos Bolitar ígéretes kosárlabdázónak indult, de egy térdsérülés kettétörte karrierjét. Szerencsére nem búslakodott sokáig: elhatározta, hogy visszaül az iskolapadba, méghozzá nem is akárhová, egyenesen a Harvard jogi karára iratkozott be ? olvashatjuk Harlan Coben: Végakarat című művében.

A sikeres diplomázás óta pedig sportolókat és celebeket képviselő ügynökséget vezet ? igen-igen, a sport mindig is a szíve csücske volt. A Végakarat című krimiben egyik ügyfele, Suzze T, a korábbi teniszcsillag keresi fel, hogy kiöntse a lelkét: gyereket vár, ám egy rosszindulatú komment a Facebook-oldalán megkérdőjelezi az apa kilétét.

A nő attól fél, hogy nem csak férjét, Lexet, a híres rockzenészt veszítheti el, de az egész élete romba dőlhet. No és Myronnak is megvannak a saját problémái: menyasszonyától egy óceán választja el, apja pedig súlyos beteg, mégis a tőle megszokott lendülettel veti magát a nyomozásba. Hamarosan azonban nem várt akadályokba ütközik ? kiderül, hogy az ügy szálai testvéréhez, Bradhez vezetnek, akivel több mint egy évtizede nem látták egymást, ráadásul felbukkan Herman Ache, a New York-i alvilág rettegett vezére is?

Harlan Coben napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója, regényeit a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon. Mindez cseppet sem túlzás, ha hozzátesszük, hogy műveit eddig negyven különböző nyelvre fordították le, és közel ötvenmillió példány kelt el belőlük világszerte. Emellett számos díjjal büszkélkedhet (Anthony Award, Shamus Award, Edgar Award), sőt, a Tell No One című thrillerét Guillaume Canet francia rendező meg is filmesítette. Szó mi szó: az idén 50 éves amerikai író kétségtelenül pályája csúcsán van ? no de hogy jutott idáig?

Először politológiát tanult, majd a turizmusban dolgozott, de már a főiskolán ráébredt, hogy számára az írás az igazi szerelem. A felismerést tett követte: a ’90-es évek elején meg is jelent két regénye (Play Dead, 1990; Miracle Dead, 1991). A kezdeti szárnypróbálgatások után rátalált saját hangjára, ami főként annak köszönhető, hogy megálmodta Myron Bolitar karakterét, aki számos regényének, így a most megjelenő Végakaratnak is a főhőse. ? Ismét egy Coben-krimi, melyet két nap alatt elolvastam. Egyszerűen nem tudtam tőle elszakadni ? írja a Pop Culture.

Szóljon hozzá!