ZETApress

hírportál

Ne kelljen a karszalag!

A Fővárosi Közgyűlés október végén dönt a Vidámpark novemberi végleges bezárásáról és elköltöztetéséről, hogy helyén a szomszédos Állatkert terjeszkedhessen. Az előterjesztést a gazdaságtalan üzemeltetéssel, a csökkenő látogatói létszámmal indokolják. Mivel a Vidámparkra szükség van Budapesten, vizsgáljuk meg inkább, nem a túl magas belépődíj okozza-e a bajt!

A jelenlegi rendszer szerint a felnőttek 4900 forintos, míg a gyerekek 3500 forintos napijeggyel látogathatják az intézményt, s az így kapott karszalaggal szinte minden játékra felülhetnek. Akkor is ennyit kell fizetniük, ha csak egy-két menetre vágynak a Körhintán, vagy a Hullámvasúton, egy körre az Óriáskeréken, vagy csak az Elvarázsolt kastélyba akarnak bemenni. Mivel néhány játék ? például a benzines Gokart és a Versenyautó ? használatáért a karszalaggal is 500 forintot kell fizetni, a borsos belépőt annak is meg kell váltania, aki csak ezt akarja kipróbálni. Miért nem lehet inkább az összes játékot 300, vagy 500 forintos fizetőssé tenni, s a belépésért is csak 300 forintot kérni? Így aki többet játszik, többet fizet, aki kevesebbet, az kevésből is megússza!

Lehet persze éves bérletet is venni. Öt jegy áráért ? felnőtteknek 24 és félezer, gyerekeknek 17 és félezer forintért ? egész évben a benzinesek kivételével az összes játék használható, de melyik család fog ennyi pénzt egyszerre kiadni? Első alkalommal amúgy is mindenki napijeggyel megy be, hogy tájékozódjon, s csak később dönt az esetleges éves bérletről. Vidéki családoknak ? akik csak ritkán járnak Pesten ? ez amúgy sem kifizetődő, s tőlük azt sem szabad elvárni, hogy az egyszeri élményért meg kelljen váltaniuk a napi karszalagot csak azért, hogy körbesétálják a Vidámparkot. Egy négytagú ? két felnőtt és két gyerek ? családnak a mostani áron ez helyből 17 ezer forint ? az éves bérlet meg 85 ezer ?, míg a 300 forintos ?sétálójeggyel? 1200-ból megúsznák, s ha valami megtetszene nekik, arra úgyis megvennék a jegyet, hogy felülhessenek rá. Csoda-e, hogy csökken a látogatottság?

Most térjünk át az Állatkert beköltöztetésére. A műemlék játékok ? Körhinta, Óriáskerék, Elvarázsolt kastély és Hullámvasút ? a helyükön maradnának, s mivel ezek mind a Vidámpark szélén állnak, így a ketrecek és állatházak is elférnének közöttük. Nem is túl zajosak, így az állatokat sem zavarnák. Kivétel a Hullámvasút, ahol állandóak a lejtőkön a sikolyok. Annyi baj legyen, ide majd a siketfajdot fogják költöztetni!

1 hozzászólás

  1. Szezonzáró Halloween éjszaka lesz a Vidámparkban. Borzongás és töklámpások a Vidámpark Halloween éjszakáján a budapesti Állatkerti út 12-14-ben. A Halloween a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ősi, kelta ünnepe, mely elsősorban angolszász tradíció, bár mára az egész világon elterjedt. Idén a Budapesti Vidámparkot is töklámpások és rémisztő alakok lepik el, ha október 31-én, szerdán 18 órától leszáll az éj.

    Díszítsük fel együtt a Vidámparkot! Aki alkalomhoz illő jelmezbe bújik vagy hoz magával egy házi készítésű töklámpást, 400 forint árengedményben részesül a 2000 forintos belépő árából. A fényárban úszó Vidámpark élménye mellé az ünnephez kapcsolódó cukorka és ijesztgetés is jár. A jelmezversenyen a legkreatívabb jelmezeket a Vidámpark zsűrije értékeli és díjazza 20 órától.