ZETApress

hírportál

Új kortárs képzőművészeti díj

A Műcsarnok és az Aviva Életbiztosító együttműködésében a magyar piacon egyedülálló, jelentős anyagi elismeréssel járó kortárs képzőművészeti díj született, ami a kortárs képzőművészet rangját és elismertségét hivatott emelni.

A képzőművészeti díjak jelentos értékvesztését tapasztalja az utóbbi néhány évben Petrányi Zsolt, a Műcsarnok igazgatója. Mint mondja, a céges felajánlásokból alapított néhány százezer forintos díjak értéke nem üti meg az egyes mutárgyak eladási szintjét, ez pedig devalválja a kortárs képzomuvészek értékét. Amióta Magyarországon is kialakult egy profitorientált galériahálózat, jellemzo, hogy a piacon csak az idosebb kortársmuvészeti korosztály tud érvényesülni az alkotásaival, miközben a fiatal muvészek számára szinte egyáltalán nincs kitörési lehetoség.

Kifejezetten a fiatal ? 40 év alatti művészek elismerésére ? kiemelkedően magas értékű, ötmillió forintos díjat alapított az Aviva Életbiztosító, amit azok a muvészek kaphatnak, akik legalább három éve vannak a pályán és volt már legalább egyszer figyelemre méltó önálló kiállításuk.

A képzőművészeti díjak történetében több okból is egyedülálló az Aviva által alapított díj, ami a kortárs képzőművészetet egy új dimenzióba helyezi ? hangsúlyozza Petrányi Zsolt és hozzáteszi: ? A díj túlmutat magán az elismerésen és a kortárs muvészet általános megítélését kívánja pozitív irányba változtatni.

Muvészeti ág nem köti meg a hat jelölo kurátor kezét, akik várhatóan heves szakmai vita során fogják egymást meggyozni és kiválasztani azt az egyet, aki a jelentos összeggel járó elismerést elnyerheti. A jelölok olyan ismert muvészettörténészek, gyujtok, akik közelről látják a fiatal generációs alkotókat. ? Arra kértem a zsűrit, hogy olyan művészeket javasoljon a díjra, akik a legesélyesebbek annak elnyerésére ? fejti ki Petrányi Zsolt. A zsűri tagjai különbözo generációkat és intézményeket képviselnek, összetételük évről évre változik.

Az idei első alkalommal felkérést kapott Mélyi József, akit a legjobb mukritikusok között tartanak számon, Sasvári Edit, a Fővárosi Képtár/Kiscelli Múzeum munkatársa, aki közelrol figyelte a rendszerváltás körüli kultúrpolitika változásait és közvetlen rálátása van a kortárs muvészekre. A kurátorok közé választották Somlói Zsolt műgyűjtőt, a MindShare médiavállalat igazgatóját, Készman József művészettörténészt, a Műcsarnok munkatársát, aki többféle mufajjal, köztük festészettel és szobrászattal is foglalkozott, és rendkívül érzékeny a szubkultúrák iránt. Lázár Eszter neve szintén szerepel a jelölők között, ő a Képzőművészeti Egyetem munkatársaként a legfiatalabb generáció munkáit követi nyomon; Szoboszlai János művészettörténész, a Magyar Képzomuvészeti Egyetem Elméleti Tanszékének adjunktusa pedig remek muvészeti szakíró és elkötelezettje a kortárs muvészetnek.

A kuratórium összeállításakor tudatosan nem az intézmények felso vezetoit választottam, mert az volt a cél, hogy elsosorban az adott személy szakmai tudása alapján válasszunk, és az általa képviselt intézmény most kisebb hangsúlyt kapjon ? számol be a díj alapításával kapcsolatos elso lépésekrol a Műcsarnok igazgatója. Érdekes szakmai kihívást jelent önmagában a jelölés is, hiszen a zsuri tagjainak egymást kell meggyozniük, mert a jelölo nem szavazhat a saját jelöltjére. A kuratórium tagjait is motiválja ez a rendszer, hiszen az mindenkinek büszkeség, ha az általa javasolt muvészt találják szakértő kollégái is a legjobbnak.

A zsűri május közepén hozza nyilvánosságra annak a hat muvésznek a nevét, akik esélyessé válnak a képzőművészeti díj elnyerésére, és akiknek a muveibol kéthetes tárlat nyílik szeptember elso napjaiban, a Műcsarnokban. ? A Műcsarnok összes termét a kiállítás rendelkezésére bocsátjuk ezzel is jelezve, hogy mennyire örülünk és támogatjuk ezt a kezdeményezést ? hangsúlyozza Petrányi Zsolt. A képzőművészeti díj nyertesét a kiállítás végén hozza nyilvánosságra a zsuri. Ezzel egy időben kerül átadásra az ötszázezer forint értékű közönségdíj is, amelyet a látogatói szavazatok alapján legjobbnak ítélt muvész vihet majd haza.

Az Aviva Európa vezető életbiztosítója. Az Aviva Életbiztosító a magyar életbiztosítási piacon értékálló hozamokat nyújtó és a hosszú távú pénzügyi biztonság megteremtésére alkalmas termékeket kínál. Az Aviva számára fontos, hogy ügyfeleinek az elvártnál jobb minoségu szolgáltatást nyújtsa, amelyre jól felkészült kollégái jelentik a garanciát. Az Aviva 2008-ban elnyerte a pénzügyi szektorban az év Legjobb Munkahelye címet. Az Aviva tevékenységét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által meghatározott keretrendszer szerint végzi, és részt vesz a piac önszabályozását alakító Magyar Biztosítók Szövetségének munkájában.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Visszalépett az egyik jelölt | ZETApress

Szóljon hozzá!