ZETApress

hírportál

Gárdonyban jártunk

Átalakulóban a Velencei tó turisztikai arculata. A Gárdonyi Önkormányzat célkitűzése, hogy az elsősorban strandokra épülő, erősen szezonális jellegű tömegturizmus helyett a rekreációt, aktív kikapcsolódás élményét egész évben biztosítani képes szolgáltatásokra kerüljön a hangsúly ? tudtuk meg a MÚOSZ Életmód szakosztálya által rendezett múlt heti ?helyszíni szemlén?.

A környék bővelkedik természeti kincsekben. Itt található Európa egyik legjelentősebb vízi-vad menedéke: a tó nyugati öblében fekszik a Velencei tavi Madárrezervátum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tájvédelmi Körzet része. A vizes élőhely botanikai különlegességei az úszólápok. A rezervátum csak bejelentkezéssel látogatható.

Dinnyés nyugati határában helyezkedik el a Dinnyési Fertő Természetvédelmi Terület, mely a Natura 2000 része. Mindkét terület a Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik. Nagyobbrészt nádassal borított vadvízországban számtalan védett növény- és állatfaj él. A Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó táj egy része csak vezetéssel látogatható.

Gárdony kulturális örökségére is méltán büszke, hiszen 1863-ban Agárdpusztán született az Egri csillagok szerzője: Gárdonyi Géza (1863-1922) Az író emlékkiállítása a felújított szülőházban az agárdi Szent Anna kápolna szomszédságában tekinthető meg. Gárdonyi Géza mellszobra Agárd egyik árnyas parkjában áll.

Az év nagy kihívása lesz a tavalyi három részben-, illetve egészében nyertes pályázatunkban foglaltak megvalósítása. A Napsugár Part projekt egy 1,2 milliárdos tóparti fejlesztés. Agárd központi részén új sétányt létesítenénk, melyek összeköti a településen található látványosságokat, szolgáltatásokat. Az agárdi hajókikötőtől kezdődően, több színtéren valósul meg a fejlesztés. A Napsugár Strandon új, kétszintes főépület épül, melyben kb. 400 m2 helyet kínálunk vállalkozások számára.

Minden korosztályra gondoltak

A strandon gyerekek, felnőttek számára wellness medence épül, melyet napkollektorok melegítenek, ezáltal elő- és utószezonban is lehet használni. Homokos, lidós partszakasz és vízi játszótér is épül az egész kicsik számára. A Napsugár Strand környékének burkolatát, zöld felületeit felújítjuk, impozánssá varázsoljuk.

Az agárdi csónakkikötőt partfalnyitással, lidós partszakasszá alakítjuk, az öbölre vízi színpadot, vízi szökőkutat telepítünk. A kikötőbe elhelyezett hajók számára stégeket építünk. A kikötő partján áll majd, a vízi színpadra nézve, egy nádtetős épület, melyben étterem, kávézó, Tourinform iroda, sportszerkölcsönzők nyithatnak. Tetőterében tóparti galéria, kávézó, mozi klub fog létesülni. A tópart mentén hangulatos sétány mellett további két kapuépület épül, melyekben különféle szolgáltatások kapnak helyet. Reményeink szerint a második fordulón túljutva, ősszel megkezdhetjük a kivitelezést és 2010 nyarára a projekt nagy része el is készül ? tájékoztatott Tóth István polgármester.

Tízezer fő alatti lakosságszámú városok számára kiírt pályázaton 94 millió forintot nyertünk. Ebből és a 30 millió forintos önerőből egyfajta város rehabilitációt valósítunk meg, újjá építjük a védett műemlékként jegyzett gárdonyi református templomot, a szomszédságában lévő városi kultúrházat és a település központjában több száz méter hosszú hangulatos sétányt alakítunk ki városi bútorokkal, szép zöldfelületekkel. 2010 nyarára készülnek el a fejlesztések.

Turisztikai vonzerők növelésére kiírt pályázaton 306 millió támogatást nyertünk el. A program keretében készül el a dinnyési városrészen a Hagyományőrző központ, mely áll egyszer egy rendezvényközpontból, egy kapuépületből és a Velencei-tó környékének legnagyobb szabadtéri színpadából. Továbbá ennek a programnak keretében kerül átalakításra az agárdi Magtár Velencei-tavi galériává és alkotóházzá. Az agárdi Chernel István madárvára is teljes felújításra kerül és ebben a projektben valósul meg a Madárdal Tanösvény, mely összeköti Gárdony város turisztikai látványosságait.

Az Agárdi Termál és Gyógyfürdő egyedülálló gyógyszolgáltatásaira. és a térség természeti értékeire, vízisport-, és kerékpáros programlehetőségeire épülő újfajta, minőségi kínálat jelenti a Velencei-tó jövőjét meghatározó új imázs felépítésének alapját. Számos külföldi és hazai befektető csoport érdeklődik az utóbbi időben a térség iránt, feltehetőleg észrevéve a kiaknázatlanságot és a későbbi jelentős profit lehetőségét. A térség kedvező fekvése és kiváló adottságai miatt a városi agglomerációk egyre népesedő üzleti életének, a környező nagyvárosokban működő ?multik? munkatársainak rekreációs és wellness központjává válhat. Erre utal az utóbbi évek jellemző trendje: a városokból kiköltöző családok létszámának ugrásszerű növekedése is ? mondta el a polgármester úr.

Kell a marketing az eredményhez!

A siker a munka minőségében rejlik, ezért Gárdony nagy hangsúlyt fektet a turizmus marketingre és a menedzsmentre, s keresi a turizmusba befektetni kívánó, az infrastrukturális fejlesztések megvalósításában együttműködő partnereket. A Városnak több értékes, turizmus szempontból kiaknázható adottsága van, melyek attrakcióvá fejlesztése elősegíti Gárdony vonzerejének növekedését.

Ilyen korábban megvalósult projekt az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő. A fürdő célja a gyógy- és wellness-szolgáltatások további fenntartható fejlesztése, a minőségi kínálat biztosítása. A Széchenyi-terv keretén belül felújított és kibővített komplexum 2004. december 15-én nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség előtt, azóta is folyamatos fejlesztés alatt áll. A visszajáró vendégek, minden látogatásuk alkalmával egy (vagy több) pluszszolgáltatást ismerhetnek meg.

A legutóbbi nagyobb beruházás alkalmával született meg a fürdő fedett wellness-részlege, mely lehetővé teszi az egész család számára a felhőtlen kikapcsolódást. Így az addig gyógyászatáról ismert gyógy- és wellness központ gyorsan a családosok (főként kisgyermekesek) kedvencévé vált. A fürdőt üzemeltető Agárdi Gyógy- és Termálfürdő Zrt. 2009-ben is számos szolgáltatással bővíti a létesítményt. A cél, hogy a szabadtéri területen is legalább olyan széleskörű szolgáltatások várják a kikapcsolódni vágyó családokat, mint házon belül.

Egy 450 m2-es szabadtéri wellness medence megépítése már tavaly januárjában elkezdődött, mely idén júniusában kerül átadásra. A 900 hektáros területen elnyúló, csodálatos zöld környezetben valóságos gyermekparadicsom épült. Magyarországon egyedülálló, közel 500 m2 területen egy minden korosztály számára megfelelő, gyermekbarát NottSport szőnyeggel borított kalandpark és játszótér nyílt tavaly júniusban. A különleges kalandpark mellett terül el az a 200 m2-es élő, vár formájú sövénylabirintus, mely nem csak a kicsik, de a nagyobbak tájékozódás készségét is fejlesztheti. A szabadtéri medence közvetlen közelében a koktélbáron kívül, vendéglátó egységek kaptak helyet, melyekben lángos, gyros, fánk, gofri, palacsinta, fagylalt és még számos finomság kapható.

A fürdő közvetlen közelében található az a Termál Kemping, melyet több ütemben újítanak fel. 2008-ban a 62 férőhelyes terület került rendezés alá. A beruházás alkalmával, élő sövénnyel választották el a 80 és 100 m2-es, számozott parcellákat, szabadtéri közösségi helyet alakítottak ki grillezővel, lengőtekékkel és pavilonokkal. Ezen kívül új utak épültek a területre és a közmű (víz-, csatorna- és villanyhálózat) is felújításra került. Az éjszakára szóló szállásdíj magába foglalja a fürdőbelépőt.

A gyógyfürdővel közösen fogunk indulni EU-s pályázaton, melynek keretében gyógyfürdőfejlesztésre lesz lehetőség a közép-dunántúli régióban. Ebben a konstrukcióban a gyógyfürdő vállalná az önrészt. A tókörnyék és Gárdony kínálati elemeinek összehangolása, turisztikai csomagokká szervezése, a turizmus menedzsment és marketing feladatok elvégzése szakmai feladat. Ezért az Önkormányzat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy turizmust érintő tevékenységét szakmailag felkészült, operatív csapat támogassa. Ennek érdekében az önkormányzat kezdeményezte a helyi szintű turisztikai desztinációs menedzsment megalapítását, Gárdony Város és Térsége Turisztikai Egyesület néven ? mondta el Tóth István polgármester.

Szóljon hozzá!