ZETApress

hírportál

Olimpia a közszolgálatin

Csaknem nyolcmillióan követték nyomon a sporteseményeket a közszolgálati tévéadókon. A július 27-e és augusztus 12-e között megrendezett ötkarikás játékok eseményeivel az összes közszolgálati csatornája foglalkozott ? tudatta az MTVA Kommunikációs Igazgatósága.

Az m1 és az m2 csatornán egyenként 215 órányi ? jórészt élő közvetítés ?, a Dunán 40 órányi, míg a Duna World-ön 80 órányi összefoglaló volt az eseményekről, ez összesen 550 órányi műsoridőt jelentett a négy tévécsatornán. A Kossuth Rádió napi 16 órában közvetítette a londoni olimpiát. Az olimpia alatt a várakozásoknak megfelelően alakultak az m1 nézettségi eredményei. A csatornán az egy nézőre jutó napi átlagos tévénézési idő (ATS) a március-májusi időszak 64 percéről az Olimpia 16 versenynapján (július 28-tól augusztus 12-ig) 108 percre növekedett, ami 69 százalékos bővülés.

Hét közben az m1 a március-májusi átlagos napi nézettségét az olimpiai hétköznapokon megduplázta. Délutánonként az olimpia nézettsége 200-300 ezer fővel, míg az esti órákban 300-400 ezer fővel haladta meg a csatorna tavaszi átlagos nézettségét. Az ötkarikás játékok ideje alatt az m1 hétvégi átlagos napi nézettsége 80 százalékkal növekedett a tavaszi nézettségi értékekhez képest. A versenyek ideje alatt a hétvégék-hétköznapok versenyben az előbbi a magasabb nézettségét a délutáni órákban érte el, valamint azzal, hogy ekkor az esti órákban egy órával tovább szurkoltak a nézők a képernyő előtt.

A közmédia tévécsatornái összességében jelentős növekedést könyvelhettek el. A tavaszi közönségarányhoz képest egész napra együttesen 77%-os, főműsoridőben 85%-os növekedést produkáltak. A teljes adásnap és a főműsoridő tekintetében egyaránt a nézők kb. 23%-a választotta valamelyik közszolgálati tévéműsort. A fenti növekedés nagy része az m1-nek köszönhető, mely önmagában is piacvezető pozícióba erősödött az olimpia 16 versenynapja alatt. A felnőttek (18+) körében egész napra 4 százalékponttal előzi meg a második tv2-t, míg 6 százalékponttal a harmadik RTL Klubot. A napszakokat külön vizsgálva is mindegyikben az m1 érte el a legnagyobb közönségarányt.

Legkiemelkedőbb nézettségek

Az átlagos nézőszámokat természetesen jóval meghaladták a magyar versenyzők kiemelkedő teljesítményét ígérő versenyszámok közvetítései. Ilyenkor nem voltak ritkák a 700-800 ezres nézőszámok sem, de 35 esetben még millió feletti nézőszámokról is beszélhetünk. A legnézettebb sportesemény a 200 méteres férfi mellúszás eredményhirdetése lett augusztus 1-jén ? Gyurta Dániellel ?, melynek nézettsége közel 1,4 millió fő volt. Közvetlen ez után volt a 200 méteres női pillangóúszás döntője ? Jakabos Zsuzsával ?, 1,337 millió fős nézettséggel.

Augusztus 5-én a férfi kalapácsvetés döntője ? Pars Krisztiánnal ? 10 részközvetítésben került képernyőre, ebből kilenc alkalommal milliós nézettségekkel, három alkalommal 1,3 millió felettivel. Milliós nézettséget az úszó és az atlétikai eseményeken kívül két magyar olimpiai bajnok eredményhirdetése ért el ? Szilágyi Áron kard egyéni és Berki Krisztián lólengése. Az Olimpia közvetítései a közszolgálati tévéadók valamelyikén összesen 7,6 millió főt értek el, ami a teljes népesség 83 százaléka. (Forrás: AGB Nielsen)

Olimpia TV

Az MTVA Olimpia Tévét, a közmédia mobilalkalmazást az eddigi adatok szerint összesen 70 ezren töltötték le. A weboldalt naponta átlagosan 70 ezer egyedi látogató kereste fel. Az oldalon augusztus 8-a volt a rekordnap, ekkor játszották a Magyarország?Izland férfi kézilabda mérkőzést. Ezen a napon 144 ezer ember kattintott a microsite-ra, az élő közvetítésbe 458 ezerszer kapcsolódtak be. A Facebook-oldal a múlt heten 117 ezer emberhez jutott el.

Szóljon hozzá!