ZETApress

hírportál

Trutymó az Officinától

A C.S.A.T.T., azaz a Csorbítatlan Sejtmódosulást Adaptáló Tudományos Trutymó című könyvsorozat gyermekregényeiben két ikerfiú, a nyolcéves Danny és Josh kalandjairól olvashatunk. A kötetek az Officina ?96 Kiadó Officina Junior-sorozatában jelentek meg ? tudtuk meg Jusztinger Brigittától.

Az Officina Junior kiadványai között gyermek és ifjúsági ismeretterjesztő irodalom, Larousse enciklopédiák és mesekönyvek kínálnak könnyed, szórakoztató tanulást a fiatal olvasóknak. A C.S.A.T.T. sorozatban eddig megjelent kötetek: Pókpánik, Légybeijedve, Szöcskeszédület. Az előkészületben lévő további kötetek: Hangyaháború, Jó szúnyog a lószúnyog, Bogárbanzáj.

Danny és Josh átlagos nyolcéves ikrek, átlagos élettel ? egy apróságot leszámítva. A szomszéd öreg néniről ugyanis kiderül, hogy valójában zseniálisan őrült tudós, aki titkos laboratóriumában a Csorbítatlan Sejtmódosulást Adaptáló Tudományos Trutymó (röviden C.S.A.T.T.) nevű fantasztikus szérummal kísérletezik. Egy balesetnek köszönhetően a fiúk átCSATTannak, s ezzel kalamajkák egész sora zúdul a nyakukba: vérszomjas sárgarigó, varangytámadás, csúszdázás a lefolyóban, klotyóleves és további kalandok várnak a hol pókká, hol léggyé, hol szöcskévé változó ikrekre. Ráadásul egy izgalmas nyomozásba is belecsöppennek, és ha sikerrel járnak, akár krokodillá, vagy anakondává is átváltozhatnak?

Ajánljuk a könyveket a 7-10 éves fiúknak és lányoknak; azoknak, akik imádják a bogarakat, és azoknak, akik irtóznak tőlük; azoknak, akiknek van ikertestvérük, és azoknak, akiknek nincs; azoknak, akik szeretik a kalandokat, és azoknak, akik inkább csak olvasnának róluk. Két fivér, egy szérum és egész rakás bonyodalom!

A kötetek szerzője, a brit Ali Sparkes több gyermekkönyves díjat nyert alkotásaival. Az illusztrációk ? Ross Collins fekete-fehér rajzai ? méltó kiegészítői a humoros, kalandos, kedves történeteknek, melyekkel a szerző nem csupán szórakoztatni, de tanítani is szeretné ifjú olvasóit: a természet szeretetére, a kevésbé népszerű állatok ismeretére és tiszteletére. A szellősen szedett, nagyobb betűmérettel nyomtatott könyveket már a 7-8 éves gyermekek is könnyedén el tudják olvasni, a minőségre pedig az anyakiadó, az Oxford University Press neve a garancia.

Ali Sparkes ? Ross Collins: Pókpánik

Josh imádja a bogarakat, Danny viszont gyűlöli őket. De miután véletlenül összeakadnak a szomszédban lakó őrült tudóssal, Bolonda Bagatell-lel és az ő egyik különleges szérumával, az ikrek hirtelen azon kapják magukat, hogy nyolc lábuk van, és a hátsó felükkel hálót tudnak szőni. Ha Josh és Danny azt akarják, hogy valaha is visszaCSATTintsák őket eredeti alakjukba, túl kell élniük egy délutánt a hátsó kertben. Ha életben akarnak maradni, mint a nyolc lábukat gyorsan kell szedniük.

Ali Sparkes ? Ross Collins: Légybeijedve

Danny és Josh elülső kertjéből valami igazán értékeset loptak el. Ahhoz, hogy elkapják a tolvajt, a fiúknak álcát kell ölteniük. Bolonda Bagatell, a szomszédban lakó őrült tudós talán egy kissé túlságosan is lelkesen segít a megfelelő álca megtalálásában (naná, mert így kipróbálhatja az egyik új CSATT-permetét). A fiúknak hamarosan hat lába és óriási, minden irányba látó összetett szeme nő, és kezdenek túlzott érdeklődést tanúsítani a kutyakaki iránt. Ám ahhoz, hogy a fiúk leleplezhessék a tolvajt, mindenekelőtt a légycsapót kell elkerülniük…

Ali Sparkes ? Ross Collins: Szöcskeszédület

Az iskolai ebéd veszélyessé válik! Josh és Danny nem is tud róla, de egyikük uzsonnás dobozában valami egészen ijesztő dolog lapul. Elég egy korty, és a fiúknak hirtelen zöld csápjaik nőnek, a füleik egyik pillanatról a másikra a hasukon kötnek ki, és egy hétköznapi szöcskéhez hasonlóan időnként barna masszát köpnek maguk elé. Ráadásul egy veszélyes és hatalmas szöcskefaló lény is van a környéken. Bolonda Bagatell, az ikrek szomszédjában lakó, kissé bohókás tudós azonban a fiúk segítségére siet… vagy mégsem?

Szóljon hozzá!