ZETApress

hírportál

Kassa 2013

Jövőre Kassa lesz Európa Kulturális Fővárosa. Az ünnepi alkalomra jelent meg a Hibernia Kiadó gondozásában Hoffmann Éva ? Marton Jenő: Kassa 2013 című útikönyve 5 térképpel és 180 fényképpel. A művet délután mutatták be szerzői a Rákóczi úti Szlovák Kulturális Intézetben.

Kassa városáról magyarul közel harminc éve nem jelent meg átfogó útikönyv. A Felvidék legnagyobb városa sikeresen átvészelte a rendszerváltás és az önálló Szlovákia megalakulása okozta nehézségeket. Fejlődése főként azoknak szembetűnő, akik még a szocializmus idején jártak itt. Szinte telesen más városba érkeznek, melynek finoman és ízlésesen felújított óvárosa könnyen rabul ejti az újonnan érkező látogatót is.

E régebben már sokszínű település napjainkra sikeresen és nyitottan vált multikulturális várossá, ennek egyik elismeréseként lesz a 2013-as év egyik Európai Kulturális Fővárosa. Egy-egy nap sosem elég a város és a környék Ital felkínált lehetőségek felfedezésére. A 100 oldalas könyvet Richard Rasi, Kassa város főpolgármestere egy pohár pezsgővel keresztelte meg.

Külön fejezetek foglalkoznak benne a szlovák ételkülönlegességekkel és a jobbnál-jobb sörökkel. Óvárosi és Óvároson kívüli sétákra invitál, s megismertet a kassai zsidóság életével is. Olvashatunk benne Márai Sándorról, a kassai világpolgárról is. Róla talán nem mindenki tudja, hogy 1900. április 11-én Grosschmid néven született, 7 évvel fiatalabb öccse Radványi Géza néven vált világhírű filmrendezővé, többek közt a Valahol Európában alkotásával. Az útikönyv olvasója látogasson Kassára egy hosszú, ámde varázslatos hétvégére, ízlelje meg minden ízét, majd vigye hírül élményeit, ossza meg őket ismerőseivel is! Utazzunk együtt!

Szóljon hozzá!