ZETApress

hírportál

Tsiolkas pofonja

Az Alexandra Kiadó gondozásában a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg Christos Tsiolkas: A pofon című 488 oldalas kötete. A regény a kritikai elismerések mellett óriási közönségsikert aratott: több mint nyolcszázezer példányban vásárolták meg szerte a világon.

Melbourne egyik kertvárosi házában, egy napsütéses kerti partin a házigazda unokatestvére pofon vág egy kisfiút. A pofon szinte visszhangzik a rémült csendben. A szülők később feljelentést tesznek. Eljön a tárgyalás napja, és a kisfiút bántalmazó férfit felmenti a bíróság. A pofon, amely megváltoztatja a történet szereplőinek életét, egy békés kerti partin csattan el: egy felnőtt férfi megüt egy kisfiút. A szülők jogi útra terelik az ügyet, és ebben a konfliktusban a jelenlevők kénytelenek mind állást foglalni.

A 2010-ben Booker-díjra jelölt nemzetközi bestseller provokatív korrajz, amely őszintén szól rólunk és mindarról, ami körülvesz bennünket: generációk közötti ellentétről, hazugsággal fűszerezett kapcsolatokról, rasszizmusról, elfojtott és nyíltan felvállalt szexualitásról, széthulló családokról, előítéletekről, elfogadásról… A The Times kritikusa nem hiába nevezte a könyvet az első igazán kiemelkedő ausztrál regénynek.

Christos Tsiolkas könyve néhány mondatban összefoglalható, de hiba lenne, ha csak a történetre koncentrálnánk, hiszen A pofon jóval több ennél. A szerző görbe tükröt tart elénk, miközben bemutatja, ki hogyan reagál az elcsattant pofon nyomán kialakult helyzetre. A regény valójában provokatív korrajz, amely őszintén szól generációk közötti ellentétről, hazugságokkal fűszerezett kapcsolatokról, rasszizmusról, elfojtott és nyíltan felvállalt szexualitásról, széthulló családokról, előítéletekről, toleranciáról, öregedésről, betegségről és halálról… azaz rólunk és mindarról, ami körülvesz bennünket. Nélkülözhetetlen olvasmány mindenkinek, aki hajlandó kritikusan szemlélni saját helyzetét a mai világban.

A pofon 2009-ben elnyerte a Nemzetközösségi Írószövetség Díját, a Vance Palmer Regénydíjat, az Ausztrál Irodalmi Társaság Aranyérmét és az Ausztrál Könyvkiadók Év Könyve-díját. 2010-ben felkerült a Booker-díjra jelölt könyvek listájára. A kritikai elismerések mellett óriási közönségsikert aratott: több mint nyolcszázezer példányban vásárolták meg szerte a világon ? tudtuk meg Jusztinger Brigittától.

Christos Tsiolkas, a szerző 1965-ben született Melbourne-ben. Édesapja az ?50-es évek közepén Görögországból vándorolt be Ausztráliába, itt ismerte meg későbbi feleségét. Házasságukból két gyermekük született: Christos és öccse Richmond belső kerületében nevelkedett fel, ahol a főként munkásosztálybeli görög bevándorlók összetartása és egymásra utaltsága miatt erős közösség alakult ki. A melbourne-i egyetemen diplomázott. Melbourne-ben él, drámát, esszéket és forgatókönyvet is ír, emellett mellékállású asszisztensként egy állatklinikán dolgozik.

Felforgató regény, melyet a szenvedély és a rosszindulat villanófénye világít meg ? írja a The Sunday Times. ? Ez a zseniális, szenvedélytől fűtött könyv… magával ragadó utazás a külvárosi sötétség mélyére ? olvasható az Independent on Sunday-ban. ? A hatalmas, bonyolult érzelmek regénye… A pofon mikroszkóp alatt vizsgálja a családi életet, az eredmény pedig nem más, mint egy modern remekmű ? tudjuk meg a The Times-ból. ? Tsiolkas kőkemény, erőteljes prózát ír, de az egymással acsarkodó családok indulatainak mélyén felsejlik a tolerancia, a lemondás és még a szeretet is… A regény… kiszívja az erőt az olvasóból, aki ámuldozva kapkodja a levegőt ? írja a Washington Post.

Szóljon hozzá!