ZETApress

hírportál

Szülinap a Terminálban

Új korszak küszöbén a magyar dizájnerek. Hatodik születésnapját ünnepelte a Wasárnapi Művész Piac, a WAMP. A nem éppen szokványos ünnepi fogadáson Tarlós István Budapest főpolgármestere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár mondott beszédet. Fotóink Lantai József felvételei.

A hat évvel ezelőtt magán kezdeményezésként életre hívott WAMP egy addig hazánkban ismeretlen kulturális fórumot vezetett be a hazai piacon. Az egyedi, limitált számban legyártott termékeket kínáló dizájnvásár hihetetlen népszerűségre tett szert, maga a WAMP pedig egy országosan ismert dizájnszervezetté vált.

A kreatív szerveződés a közelmúltban felkerült a rangos European Bussines Awards listájára is, amelyen Magyarország legsikeresebb, leginnovatívabb kezdeményezései szerepelnek. A havi rendszerességű kiállításokon egyébként átlagosan 150-200 kiállító kínálja portékáit, alkalmanként több mint tízezer látogató számára, így válhatott Közép-Európa legjelentősebb kreatív vásársorozatává.

Ma már itthon újra sikk magyar tervező munkáját vásárolni, vagy magyar divattervező munkáját viselni, a hazai művészek, tervezők munkájának lett piaca ? emelte ki beszédében Tarlós István, majd hozzá tette, hogy főpolgármesterként azért is örül ennek a változásnak, mert így Budapest kirakodóvásáraiban már nem giccset és az egykor volt szocialista rendszer relikviáit kínálják a turistáknak.

L. Simon László kulturális államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány kultúrpolitikája a továbbiakban szoros összhangban fog működni a fővároséval. Az államtitkár kilátásba helyezte, hogy Finta Sándorral, Budapest főépítészével egy közös ötletpályázatot írnak ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szalay utcai épületének felújítására, hogy a ház a tárcához méltó megjelenést kapjon.

A dizájnelemekkel tarkított születésnapi fogadáson megtudtuk, hogy a szerveződés tevékenységi körének folyamatos bővülése mellett, a WAMP jelenleg mérföldkő előtt áll. A folytatást a szervezők ugyanis abban látják, hogy egy, a nemzetközi porondon is életképes márkát építsenek fel. Ehhez társult magánbefektetőként Gerendai Károly is. Mint ismeretes, a WAMP 2006 óta 78 vásárt rendezett, amelyeknek összesen hétszázezer látogatója volt. Adatbázisukban csaknem 770 tervező szerepel és eddig már négy szakmai díjat tudhatnak magukénak.

Szóljon hozzá!