ZETApress

hírportál

Oxigénbár a Víztoronyban

Megnyílt az első Szentkirályi Oxigénbár a siófoki Víztoronyban. Az átadás napján bemutatkozott a Szentkirályi oxigénnel dúsított ásványvíz limitált szériája is. A Szentkirályi Ásványvíz Kft. megnyitotta első oxigénbárját Siófokon, a 100 éves felújított Víztoronyban.

A kávézóként működő Szentkirályi Oxigénbár egyedisége abban rejlik, hogy ? a Balatonnál először ? 90-95% oxigént szippanthat az ide betérő vendég. Az ünnepélyes átadón bemutatkozott az egyliteres, nemzeti színű sleeve fóliával díszített Szentkirályi Limited oxigénnel dúsított ásványvíz is. A népszerű eredeti oxigénes Szentkirályi ásványvíz változatok forgalma tavaly (2010-hez képest) megduplázódott ? tudtuk meg Lakatos Eszter PR munkatárstól.

A siófoki főtér felújításának alkalmából rendezett négy napos ünnepségsorozat egyik kiemelkedő eseményén a Szentkirályi tulajdonos-ügyvezetője mellett Dr. Gruber Attila országgyűlési képviselő, az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának alelnöke, Dr. Balázs Árpád, Siófok polgármestere és Hoffmann Henrik, a Siófoki Fürdőegylet és Turisztikai Egyesület elnöke avatta fel a térség egyik legjelentősebb turisztikai látványosságában üzemelő, különleges helyszínt.

Siófok, a Balaton ?fővárosa? június 21-24-e között négynapos fesztivál keretében avatja fel a főtéren véghezvitt felújítási munkák eredményeit (Sió Pláza, a Széchenyi szobor és a Víztorony). Ennek egyik kiemelkedő eseménye, hogy átadják Siófok legjellegzetesebb épületét, az idén 100 éves Víztornyot is, amely otthont ad az első Szentkirályi Oxigénbárnak. A város kilátóként is funkcionáló jelképének egyik felső szintjén mától kávézóként működik a piacvezető magyar ásványvízmárka oxigénbárja, amely elsősorban a cég oxigénnel dúsított ásványvizének népszerűsítésére jött létre.

Az impozáns Víztoronyban üzemelő 66,5 m2 alapterületű oxigénbár egy időben 25-30 vendég kiszolgálására alkalmas. Egyedisége pedig abban rejlik, hogy a Balatonon és környékén először nyílik alkalma a helybélieknek és turistáknak arra, hogy az egészségre jótékonyan ható oxigént szippantsanak. Az ehhez szükséges ? percenként 5 literes teljesítményű ? úgynevezett oxigén koncentrátor berendezés a levegőből állít elő 90-95%-os oxigént.

A Szentkirályi Oxigénbár ünnepélyes átadóján a cég vezetője bemutatta legújabb fejlesztésüket is: a Szentkirályi Limited oxigénnel dúsított ásványvizet. Az egyliteres, nemzeti színű sleeve fóliával bevont PET palack mindössze százezer példányban készül évente, amelyet először nagykereskedelmi területen kezdenek el terjeszteni. A Vitapress Kft. a Szentkirályi Ásványvíz Kft. testvércége volt az első cég a világon, amely ezt a fóliás technológiát használta ital termék (gyermekpezsgők) díszítéseként szolgáló címkézésre.

A Szentkirályi a másfél literes oxigénnel dúsított ásványvíz alapú ital gyártását 2007 decemberében kezdte meg, az értékesítés pedig 2008 januárjában indult. Ezzel a fejlesztéssel a cég a wellness és fitnesz piacon, valamint a HoReCa területén is az oxigénnel dúsított víz élettani előnyeire szeretné felhívni a figyelmet. Az oxigén éltető ereje és frissítő, lazító, méregtelenítő, sejtregeneráló, testileg és lelkileg teljesítménynövelő hatása kétségtelen, de a kutatások szerint környezetünk oxigéntartalma ? az ókorban 30-40%, egy évszázada 22% volt ? ma a nagyvárosokban csupán 18%.

Az oxigénnel dúsított Szentkirályi ásványvizek forgalma (a 1,5 literes PET palackok) a népszerűségnek és a 2011 júliusában történt új bevezetéseknek (0,75 literes PET és 0,33 gasztro üvegpalackok) köszönhetően az előző évhez képest 2011-ben megduplázódott (2,65 millió palack fogyott, 123 millió forintértékben). Az idei első öt hónapban a terveknek megfelelően alakulnak az eladási számok ebben a szegmensben és további növekedéssel számolnak.

Számunkra is fontos a belföldi turizmus fejlesztése, ehhez csatlakozunk az oxigénbárunkkal. Ezzel a kuriózummal is szeretnénk hozzájárulni a hazai értékek növeléséhez. Keressük a hasonló, kiemelkedő minőségű helyeket Magyarországon, ahol létjogosultsága lenne újabb oxigénbárok megnyitásának, amelyek a tervek szerint franchise rendszerben működnek majd ? mondta Balogh Levente, a Szentkirályi Ásványvíz Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A 100 éves Víztorony története

A múlt század elején a balatoni fürdőkultúra elterjedésével megjelent az igény a város ivóvíz- és csatornavíz-hálózatának kialakítására, hogy a nyaralók, villák minél komfortosabbá váljanak. A korabeli technológiának megfelelően szükség volt egy víztárolóra, amely nagy tömegű vizet tart magasan ahhoz, hogy a gravitáció elég nyomást biztosítson a vízvezetékrendszer működéséhez, így épült fel a mára már Siófok jelképévé vált Víztorony.

1911-ben határozat született arról, hogy elektromos árammal kell ellátni Siófokot, amely megteremti az alapot a víz- és csatornarendszer kiépítéséhez is, majd 1912 nyarán megkezdődtek a munkálatok. A Budapest felé vezető út jobb oldalán 120 méter mély kutat fúrtak, innen nyerte a város a vizet. Mivel víztároló medence kialakítását a térség domborzata nem tette lehetővé, Guth Árpád és Gergely Jenő budapesti vasbetontervező mérnökök tervei alapján felépült a Víztorony. A torony magassága 45 méter, a medence belső magassága 5 méter és 250 m3 víz tárolására volt alkalmas.

1914 körül, az első világháború kitöréséig csak néhány tehetősebb polgár tudta igénybe venni a közműszolgáltatásokat, mivel a lakosság nagyobb része megélhetési gondokkal küzdött. 1929-1935 között átépítették a vízvezeték-rendszert, így a város már a Balatonból nyerte a vizet. 1944-től 2 éven át a villamos energia hiány miatt nem üzemelt a vízmű és a II. világháború alatt a németek tüzérségi megfigyelő állomása volt, amelyet egy páncéltörő ágyú lövedéke megrongált. 1973-ban elkészült Balatonkilitiben az ötezer köbméteres víztároló és ez által a Víztorony eredeti funkciója feleslegessé vált, majd 1980-tól nem üzemelt. Ez időtől Siófok jelképeként, turista-látványosságként szolgál.

2010-12 között újjáépült Siófok főtere és vele együtt újjászületett a Víztorony is. Megőrzi eredeti arculatát, ám két panorámalift könnyíti meg a kilátó megközelítését, ahonnan látható a Balaton északi partja (a Tihanyi apátság, Badacsony), de Belső-Somogy dombjai is felfedezhetők (például a Szőlő-hegy). Itt kapott helyet az exkluzív kávézó (Szentkirályi Oxigénbár) és egy ultramodern élménycentrum.

1 hozzászólás

  1. Rosszallóan beszélnek arról, hogy a kormány eladta az egyik magyar kincsünket, a Szentkirályi ásványvizet. Bárhogy próbálok utána járni, nem kapok egyértelmű választ. Szeretném tudni, hogy mi az igaz a hírből!