ZETApress

hírportál

Fülkefor a Nagykörúton

Az Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Magvető Kiadónál Parti Nagy Lajos: Fülkefor és vidéke ? Magyar mesék című könyve, melyről a szerzővel tegnap este a Szent István körúti Örkény István Könyvesboltban Váradi Júlia beszélgetett.

Ez a könyv az első évet, az első 53 írást tartalmazza abból a sorozatból, amit 2011 áprilisában kezdtem el írni az Élet és Irodalom Páratlan oldalán, Magyar mesék címmel. Ezek természetesen álmesék, a népmese bizonyos elemeit, nyelvét imitáló teherbíró kisformák, abszurdok a rögvaló abszurditásáról, hazanzák, glosszák a helyzet margójára. Okom bőven volt rájuk, célom velük csak annyiban, hogy egy hagyományos, mégis szabad műformába ?becsatornázzam? az írói, állampolgári közérzetemet ? írta Parti Nagy Lajos.

Egyszer volt, hol nem volt, avvót, hogy mán szabad választások keretibe kitakarodtak a magyarok fődjirűl a tatárok, oszt I. Fülkefor lett a kerál. Vót es öröm, vígan zakatót a Nemzeti Együttműködés Rendszere, Rolex karóra se jobban. Még pár bakarasz, pár csipisz iramodás, oszt eppoly jó lesz minékünk, mint Kádár apánk alatt az annóba, teprenkedett a nép, mer mind azt látta a keráli tévébe, hogy siker hág sikerre, sarkalat sarkalatra, és kalap. Rendes, istenfélő magyar nép vót, nem úgy, mint az előző, emmán tutta, hogy csak az lessz, ami bé vagyon ígérve, megszorítás penig nem vót, amíg meg nem haltak ? olvasható a könyvben.

Hangos-könyvek a Vörösmarty téren

Galambos Péter (Galamb), Galkó Balázs Für Anikó, Kovács Patrícia, az Év Hangja díjat elnyert Mácsai Pál, Nagy-Kálózy Eszter, Parti Nagy Lajos, Pogány Judit, Pokorny Lia, Rudolf Péter, Schäffer Erzsébet, Szacsvay László, Szikszai Rémusz és Tóth Krisztina várta az érdeklődőket az Ünnepi Könyvhéten, június 7-11-e között a Vörösmarty téri Hangoskönyvek pavilonnál.

A Kossuth Kiadó és a Mojzer Kiadó immár 10. éve adja ki együttműködésben a magyar és a világirodalom válogatott remekeit. Évente 20?25 új kiadványt jelentetnek meg. A legnagyobb magyar hangoskönyv-kiadóként 165 irodalmi hangoskönyv fűződik nevükhöz. A kínálat a meséktől a klasszikusokon át a kortárs szépirodalomig, Csukás Istvántól Rejtő Jenő regényein át Nádas Péterig terjed ? a magyar és a világirodalom legelismertebb, legnépszerűbb műveit tartalmazza. Kiadványaik közül 50 már internetes letöltéssel is megvásárolható a Multimediaplaza.com portálon.

Június 8-án, pénteken 17?18 óra között Parti Nagy Lajos dedikálta Bohumil Hrabal: Münchhausen című hangoskönyvét, amelyet az író előadásában hallhatunk. Június 10-én, vasárnap 16?17 óra között Tóth Krisztina dedikálta Kicsi, nagy, középső című verses-zenés hangos-könyvét. A programsorozatot vasárnap 18 órától Apollogika koncert zárta, vendégük Für Anikó volt.

Szóljon hozzá!