ZETApress

hírportál

Bartók az A38 Hajón

Az Alexandra Kiadó gondozásában a 83. Ünnepi Könyvhétre jelent meg Temesi Ferenc: Bartók című regényét tegnap este mutatták be az A38 Hajón. Az össz-művészeti eseményen a szerzővel Tarján Tamás irodalomtörténész beszélgetett, előtte számos Bartók-művet hallgathattunk meg a Koncertteremben.

Temesi Ferenc 1949-ben született Szegeden. Már negyven évvel ezelőtt elhatározta, hogy megírja Bartók Béla, a világhírű magyar komponista és zongoraművész regényét. Többéves kutatás, felkészülés után végre megszületett a nagyregény. Temesi műve a totális XX. század, de belelóg a XXI-be is. Életrajzi regény abban az értelemben, hogy az író feldolgozta a könyvtári, levéltári forrásokat, az elemzéseket, a visszaemlékezéseket és leveleket ? és a 110 fejezetes műben Bartók Béla életútját is végigkövethetjük. Mégsem tekinthető hagyományos életrajzi regénynek, a szerző ugyanis a kronológiából kilépve, nem-lineárisan építi fel Bartók Béla ?életjárását?.

A regény a Fibonacci-számsoron alapszik, az aranymetszésen. Három szálon fut. Az egyik szál Bartók Béla itthon sorsa Magyarországon 1881-től 1940-ig. A másik szál az életút záró szakaszát dolgozza fel, az Egyesült Államokban töltött éveket 1940-től 1945-ig. A harmadik szál a szerző ? vagyis ahogy magát nevezi: Életrajzoló ? emlékeinek, jegyzeteinek, kommentárjainak, önelemzésének vonulata 1989-től 2009-ig.

A szálakat nem az időrend, vagy ha úgy tetszik, a történelem szövi össze, hanem olyan vissza-visszatérő ?rímek?, mint az utazás, a vasúti kocsik, a nyelv (mint közeg, identitás és játék), a furcsán ismétlődő, egymásra felelő emberi helyzetek. A mű mindvégig élő, szenvedélyes módon kapcsolódik a jelenhez, és a XXI. század egyik alapkérdéséhez: az identitáshoz, az identitáskereséshez. Vajon miből építkezik önazonosságunk? Mit jelent bartóki módon magyarnak lenni?

Temesi Ferenc: Bartók című nagyregénye felkavaró életírás. Életfilm, amelyben Bartók Béla alakja élőbbé, megfoghatóbbá válik. ? A zenéről beszélni olyan, mint az építészetet eltáncolni. De hát minden mű a lehetetlent kísérti meg, amely méltó erre a névre. Ha csak a töredékét fel tudjuk mutatni annak, amit Bartók zsebméretű, fekete füzetébe írt, már nem volt hiába a munka. Bartók egy antológia, amely a legrégebbitől a legújabbig mindent összefoglalt. Ezt megközelíteni is merészség ? vallja a szerző. Műve a mai magyar irodalmi élet jelentős alkotása. Hosszú várakozás előzte meg, előreláthatólag nagy visszhangja lesz!

Az A38 Hajón Barbárok címmel Török Ádám és a Mini Trió adott koncertet a regényre hangolva. Sztárvendégük Roby Lakatos világhírű hegedű-virtuóz, Yehudi Menuhin felfedezettje volt. A nagyregényből előbb a szerző, majd Vallai Péter színművész olvasott fel részleteket. Fellépett még Dresch Mihály és Lukács Miklós duója, David Yengebarian, Duda Éva és társulata. Az előadást Böhm György rendezte.

Szóljon hozzá!