ZETApress

hírportál

Judit Lájfsztorija

A 83. Ünnepi Könyvhétre jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában Jávorkai Judit: Lájfsztori 2. ? Privát evolúció, avagy válaszok a miértekre című kötete. A tegnap esti bemutatón, az Alexandra Könyvesház Károly körúti Irodalmi Kávézójában a szerző beszélgetőtársa Szily Nóra volt.

A 400 oldalas kötetből Hernádi Judit színművésznő olvasott fel részleteket a népes publikumnak. Jávorkai Judit most is szívesen dedikált, s holnap 17 órától a Vörösmarty téren, az Alexandra Kiadó 80. pavilonjánál is dedikálja majd új kötetét.

Amikor 2005-ben megjelent a Lájfsztori, még nem tudtam, hogy lesz folytatása. Emlékszem, óriási megkönnyebbülést éreztem, amiért túl vagyok az életemnek ezen a szakaszán ? elvégre egy szakítás, egy válás nem fáklyásmenet ?, ugyanakkor azt gondoltam, hogy már mindent elmondtam a témában, ami mások számára érdekes lehet. Aztán egyszer csak elindult valami. Elsőként, kellemes meglepetésként, egy szerény 2. helyezés az ELLE magazin által havonta megrendezett irodalmi pályázaton, majd annak felfedezése, hogy egyre-másra jelennek meg idézetek a Lájfsztoriból különböző blogokon, ami mind azt igazolta vissza, hogy működik a trükk ? ez a könyv igazából nem is rólam szól, hanem arról, aki olvassa.

Ám, miközben ezeknek a sikereknek örültem, egy nap azon kaptam magam, hogy már megint egy helyben járok, megtört bennem a lendület, ami a túlélésem korábbi záloga volt. Megijedtem. Lehet, hogy még nincs vége? Lehet, hogy a Lájfsztori csak a felismeréseim első felét tartalmazza? Lehet, hogy egy adott életesemény teljes valósága egy sokkal szélesebb körű kontextus mélyén lapul? Ekkor kezdtem el újra írni. Tudtam, hogy nem lesz egyszerű, de arra azért nem gondoltam, hogy hét évembe fog telni, mire megtalálom a válaszokat a miértekre. Legalábbis egy részükre ? vallja a könyv szerzője. A Lájfsztori 2. egy nő eszmélése a világra, igazságra és igazságtalanságra, erkölcsi és emberi értékekre, a szerelemre, az életre. Ez a kötet tükör, amelyben önmagunkat láthatjuk. Olykor szépnek és ragyogónak, máskor esendőnek és kiszolgáltatottnak, de mindenképpen nőnek.

Szóljon hozzá!