ZETApress

hírportál

Olasz Évad 2012/2013.

Ma délelőtt a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben mutatta be Dott.ssa Gina Giannotti kulturális tanácsos, az intézet igazgatónője a 2012/2013-as Olasz Évadot. Megjelent Őexc. Maria Assunta Accili, az Olasz Köztársaság nemrég kinevezett budapesti nagykövet-asszonya is.

Az Olasz Kultúrintézet 2012/2013-as Olasz Évadának vezérmotívuma összetett és igen érdekes tematikán alapszik: A jövő Olaszországa. Tájak. A kultúra, mint iparág. Made in Italy. A program ? képzőművészettel, designnal, divattal és kézművesiparral kapcsolatos kiállítások, tematikus találkozók, borászati, gasztronómiai rendezvények, workshopok ? számos eseményt kínál arra, hogy bemutassa az egységben rejlő különbözőségek tipikusan olasz gondolatát.

Újszerű képet kíván adni Olaszországról és vidékeiről és bemutatja azt a sajátos olasz tapasztalatot, mely azon az elképzelésen alapszik, hogy a jövő városi fejlődése nem mehet végbe egy markáns kulturális komponens nélkül, valamint a kultúra a made in Italy kiindulópontja, ugyanakkor versenyképességének határa is.

További események is megrendezésre kerülnek az év során tematikus ciklusokban ? Olasz hangok régen és ma, I-TÁLentumok. Fiatal tehetségek rivaldafényben, Művészi pillanatképek ? hogy az Olasz Évadot minél jellegzetesebbé tegyük a külső szemlélő számára, mind pontosabb identitással ruházzuk fel. Könnyedebb formában és aktuálisabb vonatkozásokkal térnek vissza a már megszokott rendezvények, mint az Olasz nyelv hete, és ismét programra tűzzük a mindig sikeres, az Intézet immár klasszikusának számító Közép-európai Olasz Filmfesztivált (MittelCinemaFest).

Az ötleteknek, a fontos aktualitásokkal kapcsolatos igazi vitáknak szentelt Laboratorio Itália sorozatban teret biztosítunk a tudomány és technológia, a városépítészet, a társadalomtudományok és a gazdaság témakörének. A Nyitott könyvben szó esik a klasszikus és modern olasz irodalomról, míg a Bábel tornya az olasz irodalom magyar fordításával foglalkozik. A Lectura Dantis című program keretében a Pokol című műből ? az olasz irodalmi hagyomány par excellence-könyvéből ? idézünk néhány örök érvényű részletet.

Egy Verdi Fesztivál: 200 éves, de ki mondaná meg, hogy annyi ? gazdag zenei programokat kínál az érdeklődőknek az olasz kultúra egyik nagy mítoszáról, Giuseppe Verdiről megemlékezve. Ezen kívül megrendezésre kerül a fizikai és szellemi értelemben vett Nyitott kapuk című program, mely az Olasz Kultúrintézet nyitottságát hivatott képviselni a helyi kulturális környezet felől érkező és egyéb, érdeklődésre számot tartó tervek fogadására.

Olyan programsorozatról van tehát szó, amely ? a kultúra szempontjából hagyományos vagy nem hagyományos, különböző területeket érintve ? a lehető leghatékonyabb módon igyekszik a közönség érdeklődését teljes körűen kielégíteni; olyan programsorozat, amely egységes és áttekinthető, mégis változatos kíván lenni, és célja, hogy Olasz Évadként vonuljon be a köztudatba.

Szóljon hozzá!