ZETApress

hírportál

Néma hegedű

Polgár Lea: A damaszkuszi mester című regénye egy csodálatos klezmerhegedű ?élő? vándorlását, történetét és sorsát beszéli el a XX. századi Magyarországon és a világon. A hegedű a történet kezdetén néma. Ettől maga a hegedű ?szenved? a legjobban, hiszen ez a hangszer érez, sőt lelke van. Hangja azonban ? legalábbis ekkor ? nincsen.

Az elbeszélés kerete a kelet-európai zsidó revival folyamata a 2000-es évek Budapestjén. A világhírű hegedűművész, a csaknem 80 éves Zigenheim Jakab Junior fél évszázados bolyongás után hazatér Magyarországra örökségével, a csodálatos klezmerhegedűvel. A hegedű, amely csak annál szólal meg, akit gazdájának választ, a II. világháború óta néma, Zigenheim Junior mégis több évtizeden át őrzi különös örökségét, mert küldetésének érzi, hogy a megfelelő időben továbbadja a hangszert valakinek, aki arra alkalmas.

Az ?örököst? a fiatal budapesti zsidó lány, Ritter Beka személyében találja meg, aki nemrégiben elhunyt apját gyászolja. Polgár Lea első könyve, az Álmatlanság néhány évvel ezelőtt megjelent Németországban is, és akkora sikert aratott, hogy két kiadást is megért. A damaszkuszi mester sem indul hendikeppel. Tegnap este az Örkény István Könyvesboltban Dalos György mutatta be a regényt, amely a Noran Libro Kiadónál az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. Moderátor: Kőrössi P. József, a kiadó vezetője volt.

Szóljon hozzá!