ZETApress

hírportál

Városligeti Gyermeknap

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) a Fővárosi Önkormányzattal közösen már 1990 óta évente megrendezi kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényét a budapesti Városligetben. A programra idén május 26-27-én kerül sor ? tudtuk meg a Városházán a délelőtti sajtótájékoztatón.

A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tarja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon tudjanak részt venni. Sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalom. A már hagyományos és igen népszerű programra tavaly közel 400 ezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe. Fotóink Gordon Eszter, Éder Vera és Verbovszki Fanni felvételei. A gyermeknapi kiadvány a weboldalukon megtalálható.

A Fővárosi Önkormányzat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat megalakulása óta támogatja a Városligeti Gyermeknapot; az NGYSZ-szel együtt, valamint szponzorok bevonásával finanszírozzák a gyermeknapi rendezvényt. Tarlós István, Budapest főpolgármestere, az NGYSZ tagjaként is fontosnak tartja, hogy a Főváros és a karitatív szervezet ezzel a rendezvénnyel több százezer hátrányos helyzetű gyermek és családja számára nyújt színvonalas és kulturált, ingyenes programot, akiknek erre másképp nem lenne lehetőségük. Ezt a főpolgármester a rendezvényen való személyes megjelenésével is jelezni kívánja.

A Szolgálat 2012-ben is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre több mint 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi ? ezúttal pécsi ? intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből, Felvidékről, a horvátországi Baranyából, Kárpátaljáról és Újvidékről. A vendég gyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét teljes mértékben magára vállalja. Külön köszönet illeti a Magyar Országgyűlést és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM), akik segítenek a határon túli gyermekek utaztatásában és elszállásolásában. A kétnapos rendezvényen összesen 35 helyszínen neves, népszerű művészek és közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal.

Az OTP Bank immár 18 éve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója. A legnagyobb magyarországi pénzintézet a Szolgálat jótékonysági rendezvényeihez nyújtott segítség mellett annak egészségügyi programját és Teréz körúti gyermekorvosi rendelőjének a működését támogatja. A bank 1995-ben mozgó fogorvosi rendelőnek kialakított autóbuszt vásárolt a Szolgálatnak, melynek fenntartását is biztosítja.

A Gyermekmentő Szolgálat fogászati busza évek óta jelen van a gyermeknapi rendezvényen, ahol a két nap alatt több száz gyermek fogát vizsgálják meg az NGYSZ önkéntes orvosai. A busz a gyermeknapi esemény után magyarországi és erdélyi településekre megy, ahol az önkéntes fogorvosok a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrését és kezelését végzik. Tavaly összesen 4500 magyarországi és erdélyi gyermek fogát vizsgálták meg és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást.

Az OTP Kalandpark rengeteg játékkal, kézműves foglalkozással és sok-sok nyereménnyel várja idén is a gyerekeket. Az OTP Gyermeknapi Focikupa döntőjét követően Kovács Péter ?Petike? freestyle futball-világbajnok kísérli meg felállítani a sarokdekázás legújabb rekordját. Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport évek óta elkötelezett a szolgáltatásait igénybe vevő társadalom problémáinak enyhítése, megoldása iránt, így az Energiatakarékossági Roadshow idén is csatlakozik a Gyermeknaphoz. A gyerekek játékos formában sok-sok hasznos információt hallhatnak az energiatakarékosságról, a Társaságcsoport kézműves sátra pedig környezettudatosságra épülő programokkal várja őket.

Idén először jön ki a Városligetbe a Mercedes-Benz Hungária Kft. a MoKi KRESZ-pálya programmal. A Mercedes-Benz által indított MobileKids (MoKi) program célja, hogy játékos formában mutassa be a 4-10 éves korosztálynak a biztonságos közlekedés fontos elemeit, illetve szórakoztató módon tudatosítsa a gyerekekben azokat a közlekedési magatartásformákat, melyek az önálló közlekedéshez szükségesek. Bővebbet idekattintva találhatunk.

A Moki Rajzpályázat eredményhirdetésére május 27-én, vasárnap 15 órakor kerül sor a Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán, a Kis Napozóréten. A Mercedes-Benz Hungária Kft. jótékonysági aukción keresztül ajánlotta fel az első, Magyarországon gyártott Mercedes-Benz B-osztály személyautót a Gyermekmentő Szolgálat részére.

Az április 21-én lezárult licitáláson a Mercedes-Benz egyik hazai márkakereskedője, a Jász-Plasztik Autócentrum Kft. húszmillió 110 ezer forintos áron vásárolta meg az első, értékesítésre szánt modellt. Május 27-én, vasárnap a Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpadán, a Kis Napozóréten a Trambulin Színház, a Kolompos együttes, az Aranyszamár Színház, a Kávészünet zenekar és a Réparetekmogyoró Társulat lép fel.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Célba ért az Országfutás | ZETApress
  2. Gyermekmentő fogmentők | ZETApress

Szóljon hozzá!