ZETApress

hírportál

Ünnep a Kávéházban

A Sajtószakszervezet új helyszínen, de a hagyományos keretek között tartotta ma délelőtt a Magyar Sajtó Napját köszöntő központi ünnepségét. A helyszín történelmi jellegéhez ezúttal is ragaszkodva az 1848. márciusi eseményekben jelentős szerepet betöltő Nemzeti Múzeum tőszomszédságába, a Múzeum Kávéházba hívta meg vendégeit: a magyar sajtó széles palettájának képviselőit, a kiadók vezetőit, a médiában működő társszervezetek képviselőit.

A 11 órakor kezdődő ünnepségen Bácskai János Kazinczy-díjas színművész szavalta el Petőfi Sándor: Nemzeti dalát, majd Szili Katalin házelnök mondott ünnepi beszédet. Két kalotaszegi diáklány, Albert Beáta és Mihály Lenke ?48-as katonadalt és kalotaszegi népdalt énekelt, majd sor került a Sajtószakszervezet kitüntetéseinek: a Vasvári Pál-díjnak és a Vasvári Pál Emlékplaketteknek az átadására.

Vasvári Pál-díjat idén az Axel Springer Magyarország tatabányai napilapjának, a 24 órának a szerkesztőségi és kiadói a kollektívája, valamint szakszervezeti bizottsága nyerte el a munkaadó és a munkavállalók közötti korrekt szerződéses kapcsolatért, a dolgozók szociális biztonságának garantálásáért és a tartalmas közösségi életért. A díjat Palásti Péter szb-titkár ? aki a Sajtószakszervezet alapító-tagja is ? valamint E. Nagy Lajos kiadóvezető és Szerdahelyi Csaba főszerkesztő vette át Baktai György és Tripolszky László társelnököktől. Az Emlékplakettet is alapító tagok ? Lepies György egykori főtitkár és Berényi János exelnök ? vehették át. A húsz éve alapított szakszervezetet 15 évig vezették, s csak öt éve adták át utódaiknak, akik most a májusi V. Kongresszusukra készülnek.

A mai ünnepség nem csak a húszéves évforduló jegyében zajlott, hanem névadójuk hősi halálának 160 éves emlékezetében is. A szülőfaluból, Tiszavasváriból és a tragikus erdélyi halálhelyről, Kalotaszegről, Körösfőről is érkeztek megemlékezők. Alföldről Raduly Sándorné, a Vasvári Társaság titkára, míg a határainkon túlról Péntek László alpolgármester, a Vasvári Emlékmúzeum létrehozója tisztelte meg jelenlétével a Múzeum körúti ünneplést.

A MÚOSZ a Ráday utcai FilmesHázban tartotta meg délután a sajtónapi ünnepségét. Tíz hazai és két határontúli kolléga kapott Aranytollat, egy-egy kolléganő Németh Gyula- és Virág F. Éva-díjat. Részletek honlapjukon olvashatók. Ők szívesen fogadták azokat is, akik csak az ünneplést követő fogadásra érkeztek, míg délben, a Múzeum Kávéházból az elkésőket már az ajtóból visszafordította a szervező. A Táncsics Mihály-díjak kiosztására holnap délelőtt fél 11-kor, az Iparművészeti Múzeum Aulájában kerül sor az OKM rendezésében.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Jedlik Ányos-díjátadás

Szóljon hozzá!