ZETApress

hírportál

Patara Tatán

Tatai Patara címmel török kori történelmi fesztivál lesz május 18-19-20-án Tatán ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón. A Tatai Patara 1597 török kori történelmi fesztivált a ZOFI Rendezvényszervező Iroda és a Pálffy Kompánia Hagyományőrző Közösség először 2008-ban rendezte meg.

A kezdeményezés célja az volt, hogy helytörténeti és idegenforgalmi jelentőséggel bíró rendezvénnyel gazdagítsa Tata városát. A rendezvény szakmai berkekben kezdettől nagy elismertségnek örvend, s népszerűségét mutatja a folyamatosan emelkedő nézőszám is, amely a főnapnak számító ostromnapokon eléri 8-10 ezer főt, a három napos rendezvény egészén pedig évente 20-25 ezer látogató van.

A látogatottsági adatok szerint történelmi fesztiválunk mára európai jelentőségűvé vált, köszönhetően a szlovák, cseh, lengyel, német, belga hagyományőröknek és a nemzetközileg is elismert művészeti csoportoknak, a több országot átfogó múzeumi együttműködésnek. A Tatai Patara hadtörténelmi és művelődési elkötelezettsége töretlen: rendezvényünknek köszönhetően immár 5. éve emléktábla hirdeti a Tatai Vár XVI. századi történetében hősiesen helytálló katonák dicsőségét.

Az elmúlt években létrehozták a rendezvény történelmi hátteréül szolgáló 15 éves háborúról, különösen Pálffy Miklós gróf életéről szóló vándorkiállításukat. E vándorkiállítás az elmúlt években látható volt Sárváron, Győrben, Léván, Érsekújváron és Füzérradványban is. A rendezvényre meghívott hagyományőr csoportok korhű öltözetre, táborrendre, fegyverzetre és katonazenére fordított kiemelt figyelme a korszak katonai technikájának és kultúrájának szakszerű bemutatását teszi lehetővé. Programjaik a Tatai Várban, az Öreg-tavon és az Eszterházy-kastély környékén zajlanak.

Hazai és határon túli múzeumi szakemberek, pedagógusok, néprajzkutatók segítségével megszervezték a török korban megjelenő szakmákat és szokásokat bemutató kiállításukat (kávé és pipakultúra kialakulása és fejlődése, faműves szakmák története, stb.) is. Győri, Veszprémi, Sárvári, Tatabányai Múzeumok térítésmentesen biztosítják a bognár szakma bemutatására kért felbecsülhetetlen értékű eszközöket, illetve a Ceské Budejovice-i és a Krakkói Önkormányzat átvállalta az onnan érkező hagyományőrök költségeit, a rendezvény jelentősége, színvonala miatt.

Szóljon hozzá!