ZETApress

hírportál

HAYDN a BTF-en

Európa kultúrája gazdag és életerős, mert történelmének kezdete óta gyűjti magába, halmozza föl és konvertálja mindazt a szellemi kincset, melyet a földjét az itt élő benépesítő emberek tehetsége, alkotókedve, művészi ihlete hozott létre. Ebből merít a Budapesti Tavaszi Fesztivál, amikor programját kiemelkedő személyiségek, sorsfordító események, nemes tradíciók és avantgaárd áramlatok bemutatásának szenteli ? tudtuk meg Zimányi Zsófia fesztiváligazgatótól. A főszponzor idén is a Szerencsejáték Zrt. lett.

Egy táj, egy ország, egy kontinens kultúrája annál vonzóbb, minél több forrásból táplálkozik, s minél színesebb, változatosabb a struktúrája. Az Európai Unió alighanem legértékesebb tulajdona az a mérhetetlen szellemi-művészi kincs, melyet a földjén élő, sokféle nemzeti-etnikai karaktert hordozó emberek tehetsége, ihlete és alkotóereje hozott létre a kezdetektől napjainkig. A Budapesti Tavaszi Fesztivál ebből merít, amikor programját egy-egy kiemelkedő személyiség, sorsfordító esemény, stílusváltás, vagy műfaji megújulás bemutatásának szenteli. Az idei év nemzetközi tiszteletet kiváltó jubilánsai közül a zenei világ elsősorban azt a komponistát ünnepli, aki az európaisággal járó multikulturális hátteret háromnyelvű szülőfalujából, a polgári létforma csiráit földmívelő-kézműves családjából hozta magával.

Joseph Haydn halálának 200. évfordulóján a BTF az életmű keresztmetszetét felvázoló koncert- és operaprogrammal hódol a zseni emléke előtt. A sorozat iniciáléja a világhírű Perényi Miklós és a Liszt Ferenc Kamarazenekar Haydn-estje, melyen két gyönyörű szimfónia (c-moll, e-moll) mellett Perényi Miklós hiteles előadásában szólal meg a C-dúr és a D-dúr csellóverseny. Az Ensemble Matheus és karmestere, Jean-Christophe Spinosi a g-moll (A tyúk) szimfóniával mutatkozik be Budapesten, a Kodály és a Bartók Kvartett a g-moll egy-egy vonósnégyest viszi közönség elé, a cimbalom avatott mesterének ismert Szakály Ágnes maga készítette átirataival és kortárs szerzők Haydn tiszteletére kreált műveivel lép dobogóra.

A jubiláns szakrális terméséből különösen gazdag válogatást kínálunk: a legkeresettebb karmesterek soraiba tartozó Peskó Zoltán a Nelson-misét vezényli a Zeneakadémián, a Mátyás-templomban Napoleon ante portas mottóval a St. Nikolaus- és a Paukenmesse, majd Virágvasárnap előtt címmel a Te Deum és a Theresienmesse hangzik el, s rendhagyó formában műsorra kerül a Krisztus hét szava a keresztfán (Krisztus hét szava a keresztfán) is ? az egyes tételek között Schönberg öt zenekari darabjával!

A zenetörténetben új fejezetet nyitó Évszakokat pedig a fiatal magyar karmestergeneráció reprezentánsa, Vashegyi György dirigálja saját együttesei, a historikus hangszereken játszó Orfeo zenekar és a Purcell kórus élén. A mű szólistái az oratóriuméneklés hazai nagyságai: Szabóki Tünde, Timothy Bentch és Kovács István. De fFesztiválszenzációt ígér a Maestro két operájának színrevitele is: a Mária Terézia eszterházai látogatására készült Philemon és Baucist a görög Constantia Gourzi zenei irányítása és Kovalik Balázs rendezése kelti új életre, a sokszorosan díjazott Zsótér Sándor rendezése kelti új életre, míg az Orfeusz és Euridikeé hősnőjeként a világjáró Rost Andreát köszönthetjük, a karmesteri pulpituson a pályája zenitjére ért Fischer Ádám áll, a produkció rendezője a sikert sikerre halmozó Kovalik Balázs Zsótér Sándor lesz. S persze tartogat meglepetést a Haydn-év a tárlatlátogatók számára is: az Iparművészeti Múzeum Óra-szimfónia címmel nyitja meg pompás óratörténeti kiállítását.

Folytatva a jubileumok sorát, a 200 éve született Mendelssohn e-moll hegedűkoncertjét is eljátssza saját születésnapi koncertjén az 50 éves Szabadi Vilmos, aki ezen estén még két versenyművet ad elő kedves partnereivel, Gulyás Mártával (zongora) és Onczay Csabával (gordonka); a közreműködő Pannon Filharmonikusokat zeneigazgatójuk, Hamar Zsolt dirigálja. A több mint fél évszázados múltra visszatekintő Bartók Vonósnégyes az Esz-dúr kvartett, a 30 éve működő Budapesti Tomkins Énekegyüttes korálok, zsoltárok és motetták tolmácsolásával hajt fejet Mendelssohn előtt. A Budapesti Tavaszi Fesztiválfesztivál másik tradicionális vonulata, a mindig nagy érdeklődést keltő Világok találkozása ciklus idei sztárlistája, ugyancsak ragyogó neveket tartalmaz.

Mindjárt a nyitókoncerten találkozhatunk a hozzánk mindig szívesen visszatérő Camerata Salzburggal és a varázslatos tónusáról ismert Joshua Bell hegedűművésszel; a Gidon Kremer alapította Kremerata Baltica estjén Sosztakovics 1. zongoraversenyét Oleg Maisenberg karakteres tolmácsolása világítja át; a török pianista-fenomén Fazil Say a Mahler Kamarazenekar és Daniel Harding karmester partnere a török pianistafenomén, Fazil Say lesz Beethoven Esz-dúr koncertjében.

A klaviatúra zongora virtuózainak újugyanezen nemzedékéhez tartozikt ezúttal a Skót Kamarazenekarral fellépő Piotr Anderszewski, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar által meghívott Arkagyij Volodosz képviseli is ? az utóbbi koncert másik sztárvendége a dirigens Sir Andrew Davis, akinek már-már törzsközönsége van Budapesten. Akárcsak a vonó mágusaként és egyben showmanként elhíresült Nigel Kennedynek, aki – ő az utóbbi időben klasszikus repertoárja mellett jazzt is fulminánsan játszik, s most mindkét műfaja jazz híveit meglepi meg koncertjével.

Persze tartogatunk csemegét a vokális irodalom szerelmeseinek is: a csodálatos Susan Graham Mozart-áriákkal debütál a Zeneakadémián, Philippe Jaroussky kontratenorját ugyanitt ritkaság számba menő francia dalesten élvezheti a közönség. A fesztivál egyik ékköve a Wiener Staatsoper Bécsi Állami Opera hangversenyszerű Don Giovanni-előadása Fischer Ádám vezényletével a MüPa pódiumán, ahol színre kerül Bartók Kékszakállúja is, mégpedig a nemzetközi operaélet egén fénylőelismert magyar csillagoksztárjai, Komlósi Ildikó és Polgár László alakításában, a fiatal filmrendező, Mundruczó Kornél inszcenálásában.

A bőséges zenei étlap után következzék most néhány fogás a színművészet kedvelői számára. A Nemzeti Színházzal közösen életre hívott Nemzetközi Színházi Fesztivál parádés választékot nyújt napjaink legizgalmasabb produkcióiról, társulatairól, személyiségeiről, és sokféle színnel, hangulattal, merész játékötlettel kecsegtet. Alföldi Róbert Botho Strauss-darabot (Park) visz színre, Ascher Tamás felolvasószínházat (Blackrider) rendez, Anger Zsolt a Csákányi Eszternek írt Parti Nagy-művet (A hét asszonya) jegyzi.

Bemutatkozik a Düsseldorfer Schauspielhaus és a dokumentarista színházat újragondoló Rimini Protokoll közös produkciója, mely Marx Tőkéjére épül, és a Szentpétervári Nemzeti Színház különös című Szorokin-adaptációja, a Nem Hamlet (rendező: Andrej Mogucsij), valamint a szentpétervári Bécsi Burgtheater Malij Tyeatr, Szentpétervár Lear királya (rendező: Luc BondyLev Dogyin), valamint. Vendégünk lesz továbbá a varsói Teatr Narodowy is aA Pál utcai fiúkkal, s a Kolozsvári Állami Magyar Színház a Három nővérrel.

Hagyományaink szellemében ezúttal is reflektorfénybe állítjuk egy kiválasztott ország kulturális értékeit ? idei díszvendégünk Csehország ?, melyhez szoros történelmi kapcsolatok fűznek bennünket. Meghívásunkat elfogadta a Prágai Rádiózenekar és karmestere, Vladimiír Válek, s ünnepi koncertjükön nemzeti zeneszerzőik mesterműveivel üdvözlik Budapestet. A Szépművészeti Múzeumban a cseh szecesszió vezéralakja, Alfons Mucha gyönyörködteti szépséges alkotásaival a látogatókat, míg a Fesztivál Színház két estén a Prágai Nemzeti Színház Balettegyüttesének változatos műsorát (benne Jiri Kylián egyik híres koreografiáját) kínálja a nézőknek.

Ha már szóba került a táncművészet, hadd hívjuk fel a figyelmet egy igazán különleges eseményre: ellátogat hozzánk az ausztráliai Bangarra Táncszínház, hogy a nevében hordozott tűzzel, az ötödik kontinens népművészetének szellemiségével beragyogja Európát. Amerika képviseletében pedig itt lesz a Trey McIntyre Project, hogy Beatles-számokra és Beethoven-versenyműre táncolt sikerdarabjaival írja be nevét a Budapesti Tavaszi Fesztivál történetébehódítsa meg a fesztivál közönségét.

Jó hír, hogy a kisiskolások és tizenévesek szórakoztatására idén már külön ciklust ajánlhatunk: Gyermekszemmel címszó alatt a Vásáry Tamás ? Tunyogi Henriette művészházaspár előadásában a fordulatos Zene-Tánc-Ábécé, Méhes Csaba pantomimművész és a Liszt-díjas Brass in the Five fúvósötös közös leleményéből a frenetikus Brass Cirkusz frenetikus előadása, s a paloták királynőjének tartott Magyar Állami Operaházban Ránki György meseoperája, a Pomádé király új ruhája számít az ifjú korosztály érdeklődésére, az értelméükben akadályozott gyerekekből és felnőttekből álló, speciális hangszereken játszó Parafónia Zenekar koncertje, a Szitakötő zenés irodalmi műsora, a Táncháztalálkozó Aprók bálja, és a Vasúttörténeti Parkban bemutatásra kerülő Philemon és Baucisról mesélő Kovalik Balázs számít az ifjú korosztály érdeklődésére.

Az összes többiére pedig az elementáris Palast Orchester, amely Max Raabe vezetésével először lép fel Magyarországon, a szenegáli zenészek elitjét mozgósító, fulmináns Orchestra Baobab, Afrika büszkesége, valamint a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre-felújítása, a Bajadér, címszerepében a New York-i Met körülrajongott Éj királynőjével, Miklósa Erikával. A 29. Budapesti Tavaszi Fesztivál logója egy szék, szlogenje: Ez itt az Ön helye! ? kérjük, foglalja el. Legyen vendége és résztvevője annak az eseménysorozatnak, amely Magyarország kulturális kisugárzását jeleníti meg Európa szívében, s szerte a világon ? mondta Franciaország budapesti nagykövete laudációjában múlt év június 13-án, amikor a francia művészet és irodalom rendje tiszti fokozatával tüntették ki Zimányi Zsófia fesztiváligazgatót.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Szkíták a Nemzetiben

Szóljon hozzá!