ZETApress

hírportál

Indul a ROCKAKADÉMIA!

A THÉBA Művészeti Akadémia keretében Magyarországon először indul valódi ROCKAKADÉMIA ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a Városligeti fasori BACK STAGE PUB falai között. Fotóink Lantai József felvételei.

Több nyugat európai országban, így például Angliában, több mint tíz éve működik hasonló, igen kiválóan és elismerten, jelenleg már 14 városban vannak szakiskolái ? mondta el Andor Edit, a Théba igazgatónője, Szigeti Ferenc, a ROCKAKADÉMIA ügyvezetője és Tóth Csaba, a ROLAND East Europe Kft. ügyvezetője. Megjelentek a leendő zenész tanárock is.

A hazai ROCKAKADÉMIA ötlete Szigeti Ferenc nevéhez fűződik, aki a KARTHÁGÓ együttes vezetője, de emellett 26 évig hanglemezkiadó vezető, rádiósszerkesztő és zenei rendező, producer, tévés szerkesztő, a MAHASZ főtitkára, és nem utolsósorban az első rockzenei tábor, a Tokaji Rock Gyermekei Tábor alapítója, vezetője volt.

Szigeti Ferenc ötlete találkozott Andor Edit operaénekes, a THÉBA Művészeti Akadémia vezetőjének gondolatával, miszerint az iskola fejlesztése, fejlődése szempontjából egy könnyűzenei szekció indítása hasznos és érdekes lenne. Így találkozott az ötlet és a megvalósíthatóság lehetősége a két fél együttműködéséhez. A hátteret a THÉBA Művészeti Akadémia biztosítja 30 év oktatási tapasztalatával és az emelt szintű oktatáshoz szükséges engedélyével. A ROCKAKADÉMIA megvalósítása és szervezése így már közös projekt, az indulás lehetőségét pedig ? a nagy értékű hangszereket ? a japán központú Roland East Europe Kft. nagyvonalú támogatása biztosítja.

Tóth Csaba kérdésemre elmondta, hogy már nem tolmácsol japán főnökeinek, mert sosem tudott japánul, kommunikációjuk angol nyelven zajlik. Ez sem volt mindig így, az ezredfordulón, egy Pesti vigadóbeli sajtótájékoztató moderátoraként neki kellett megértetni velünk japán vendége szavait. Három mondat lefordítását ígérte meg, mielőtt vendége beszélni kezdett.

Köszöntöm a megjelenteket! ? kezdte akkor Csaba a tolmácsolást. ? Örülök, hogy Önökkel lehetek! ? fordította Csaba a második mondatot. ? Nagyon szép város Budapest! ? folytatódott a fordítás, majd a vendég hosszasan beszélt japánul. Miután befejezte, Csaba csak ennyit mondott: ? Három mondatot ígértem, ez már a negyedik volt! ? Mindenki nevetett, tapsolt, a japán vendég mosolyogva hajlongott. Azt hitte szegény, hogy őt ünnepeljük?

Miben különbözik az Akadémia, a többi zeneiskolától? ? A ROCKAKADÉMIA elsősorban kiemelt, egyedi, felső szintű oktatást ad a növendékeinek, csakis és kizárólag a rockzene és a minőségi popzene területén. Olyan különleges elméleti és gyakorlati módszereket alkalmaz, amelyeket Magyarországon eddig nem használtak.

Az oktatás alapja és minőségének biztosítása elsősorban természetesen a tanári kar függvénye, ugyanis a ROCKAKADÉMIÁN csakis a hazai zenei szakma legelismertebb és szakmailag leg-kvalifikáltabb zenei személyiségei tanítanak, akiket Szigeti Ferenc mozgósított a nemes cél érdekében. Csupán néhány példa a névsorból: Németh Gábor dob (Skorpió, Bikini, Dinamit, P.Mobil), Donászi Tibor (Beatrice, P.Mobil, Edda, TRB), Fekete Samu Tibor basszusgitár (Korál, Ákos Bánd, Megasztár zenekar, eMerTon- és Artisjus-díjas művész), Alapi István gitár (Edda) és Zsoldos Béla (Zeneakadémiai docens) összhangzattan, zeneelmélet, hangszerelés, ütős hangszerek, Jankai Béla ( Prognózis, Dinamit) rendszertechnika, digitális programozás, Pro-tools felhasználás, billentyű programozás, Gidófalvy Attila (Karthágó, Lord) billentyűs hangszerek, Takáts Tamás (Karthágó, TT. Blues Bánd) ének, Tollár Endre (Roland) rendszertechnika, színpadi fellépés és stúdió használati technika, Rozsonits Tamás (Universal Music Kft.) zenetörténet, rockzenei lexikális ismeretek és még sokan mások?

A zenei hangszer-szekciók szakóráin kívül lesznek szervezett zenekari próbanapok, összpróbák, stúdió gyakorlat- napok, valamint az akadémia nyílt koncerteket, roadshow-kat is szervez, közönség előtt. Az Akadémia oktatási periódusa kétéves, egy-egy év pedig háromszor 3 hónapos kurzusból (trimeszterből) áll. A sikeresen elvégzett második esztendő végén, vizsga után a THÉBA Művészeti Akadémia OKJ-s diplomáját kapják a végzősök.

A ROCKAKADEMIA szakmai képzési szintje azért egyedülálló, mert nem csupán egy általános zenei tudást ad át a növendékeinek, hanem elméleti és főként gyakorlati szinten mutatja be, oktatja a rockzene legmagasabb értékeit, hagyományait, újdonságait, titkait, a zeneszerzéstől, a hangszerelésen keresztül a hangszerkezelés, a stúdió felvételi gyakorlatok, és végül a valódi élő koncertezés területéig.

Miután a ROCKAKADÉMIA a THÉBA Művészeti Akadémia szerves része, ezért a növendékek óriási előnyként, különleges lehetőséget kapnak fakultatív módon bejárni a THÉBA egyéb szakirányú foglalkozásaira, mint tánc, beszédtechnika, színészmesterség, pantomim, fotó, film, újságírás, de akár a képzőművészetbe is belekóstolhatnak.

Az iskolába sikeres szintfelmérő vizsga után lehet beiratkozni 16 éves kortól. Tandíj: 90 ezer forint egy kurzusra, azaz három hónapra, a három kurzusra pedig, egyben fizetve, kedvezménnyel: 240 ezer forint. A gyakorlati foglalkozások (hangszer, vagy ének) heti egy, vagy két alkalommal történnek, egyszer 90 percben, vagy kétszer 45-ben. Jelentkezési határidő március 19-e, hétfő délután 15 óra, amikor a szintfelmérő kezdődik az akadémia központjában, a 1074 Budapest, Rákóczi út 54-ben. Érdeklődni és jelentkezni ugyanitt, az e-mailcímükön, valamint a +36-30-999-4828 mobil-, és a +361-787-6674 faxszámon is lehet. Tervezett kezdés április első hete!!!

Szóljon hozzá!