ZETApress

hírportál

170 éve a vártán

Egy 170 éves épületben, az Üllői úti Fehér Páva Fogadóban gyűlt össze a MÚOSZ Életmód szakosztálya tegnap délután. A Kálvin térhez közeli házat az 1838-as pesti árvizet követő évben Kasselik Ferenc építész tervezte, és Steinbach Alajos részére építette. A család a Milleneum évétől 1916-ig lakott itt, majd több tulajdonosa is volt az államosításáig. A klasszicista stílusú emeletes épület védett műemlék.

A sajtótájékoztatón nem csak a fogadó ételeit-italait kóstolhattuk, hanem a cigányzenéről is szó esett. Nem kisebb személyiség volt a vendégünk, mint Bangó Margit, a nótaéneklés királynéja. A Kossuth-díjas művésznőt lánya, Mária, és két cimbalmos barátja is elkísérte. Szomorúan állapították meg, hogy alig négy-öt cigánybanda muzsikál a fővárosban, míg a rendszerváltoztatás előtt számuk közel háromszáz volt. Az éttermekben helyette gépzene szól, s hiába vágyik a vendég a hegedűszóra, nincs hol meghallgatnia.

A fogadóban több cigánybanda is muzsikál, de egyikük sem ismert, főállású zenész. Vagyonőrként, meg egyéb posztokon dolgoznak, s csak szabadidejükben játszanak. Mivel ebből már nem tudnának megélni, így gyermekeik jövőjét sem ebben képzelik el. Sajnos így nem nő fel az utánpótlás, nem lesz, aki átveszi tőlük a vonót, vagy a cimbalomverőt.

A rádiók sem sugároznak cigányzenét. A Kossuth Rádió helyébe lépő MR1-en is megszűnt a déli Jó ebédhez szól a nóta. Aki erre vágyak, az már csak a C-Rádión hallgathatja. Zenei szerkesztőjük elmondta, hogy ez az egyetlen adó, ahol még sugározzák, ezt viszont csak a főváros 40 kilométeres körzetében foghatjuk.

A konyhafőnök napi ajánlata

A sírva vigadás után a Pikáda receptjét is megismerhettük. Hozzávalók: 15 dkg csirkemell, 40 gramm póréhagyma, egy-másfél deci tejszín, 2-3 deka csemegeuborka, kevés piros paprika, csipetnyi só, bors, fokhagyma és pár csepp citromlé. Elkészítése is egyszerű: A csirkemellet felkockázzuk, a póréhagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a kockára vágott csemegeuborkát, összekeverjük a piros paprikával, sóval, majd tejszínnel felengedjük, és forrásig főzzük. Hozzátehetjük az összezúzott fokhagymát, ízesíthetjük borssal és citromlével, krokett körettel tálalhatjuk. Megkóstoltam, nekem teccik!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Fogadó a Kálvin térnél
  2. Ferencváros kétszáz éve | ZETApress

Szóljon hozzá!