ZETApress

hírportál

Idén is volt Mikulásgyár

Tiszta szív és józan ész az intelligens karácsonyért. Ugye nincs olyan nap, hogy ne gondolnál azokra, akiket igazán szeretsz? Legyen egy olyan nap, amikor sokan azokra az emberekre gondolunk, akikre nem gondol más az év többi napján! ? szeretné Turcsán Zsófia, aki a felvételeket is készítette.

Immáron hetedik alkalommal zárta megfáradtan ugyan, de nagyon mosolygósan kapuit idén a Mikulásgyár. Bár a Mikulás nincs hozzászokva a magyarországi éghajlathoz, gyorsan átlendült a nehézségeken, amikor megtapasztalta, hogy mennyi vigyázó kéz őrzi lépteit és mennyi szeretetcsomag készül a rászoruló embereknek, hogy szebbé váljék, ezáltal számukra is az év legszebb időszaka.

Mindig is kényes téma lesz az ilyesfajta segítség helyén történő kezelése. Sokan azért nem mernek hasonló ügyek mellé állni, mert félnek a negatív visszhangtól. Félnek attól, hogy a társadalom egyfajta magamutogatásnak gondolja majd az ő jótettüket. Emberek, nem kellene félretennünk csak egy kis időre azt a fajta megfelelési kényszert, amely még az ilyen és ehhez hasonló ügyekben is uralkodik fölöttünk, beárnyékolva jótettünket?

A mérleg másik oldala pedig pontosan az, hogy sokszor merül fel bennünk, hogy egyes emberek csupán azért állnak jó ügyek mellé, hogy elmondhassák, odaálltak. Ez esetben kéretik minden ezzel kapcsolatos ellenérzéstől mentesnek maradni és csupán arra gondolni, hogy annak a bizonyos mérlegnek mindkét serpenyője hasznos ajándékokkal legyen tele. Igen nemes cselekedet az, amikor az ember önzetlenül ad, azoknak, akiknek csak tud és szükségük van rá. Ennek igazán, mélyről kell erednie. Ez az, amire születni kell és nem tanulható.

Nemességét már több ponton bizonyító Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke és Dr. Almacht Ottó elnöki tanácsadó, az ötletgazdák úgy vélik, hogy ennél közvetlenebb módon nem lehet visszacsatolást nyerni munkájukról. Ha valaki saját magát is szeretné megajándékozni, a legjobb dolog, amit tehet, hogy ad. Felejthetetlen érzés! Így gondolta ezt a 2011-es évben is rengeteg ember. Idén az ország bármely kis településéről térítésmentesen küldhették a Mikulást segítő manók a csomagokat. 14 helyszínen gyűjtötték az ajándékokat, köztük 13 nagy forgalmú Pláza is csatlakozott a segíteni vágyók sorához. Kortól és nemtől függetlenül idén is mindenki részt vett a gyűjtésben. Még országunk hírességei is az ügy mellé álltak, mint például a képen látható Somló Tamás is.

Azt gondolom, hogy a Mikulásgyár fogalomköre több élű fegyver, mely közösségünk, társadalmunk szolgálatába állítható. Egy dolog segíteni a rászorulókon, s mindeközben feltöltődni, erőt meríteni a mindennapokra és egy másik dolog az e köré épülő programoknak és magának az eseménynek a közösségépítő ereje. Manapság már semmi sem lepődünk meg, bóklászunk sokszor egyedül az utcán a gondolatainkba zárkózva. Az emberek nagy többségének hiányzik a visszacsatolás, az emberi kommunikáció és az érdekfeszítő eszmecsere. Nos, mindezt itt megkaphatod!

Ha már közösségépítés, nem felejthetjük ki a közösségi oldalakon történő szereplést sem. Bár az újabb felnövekvő generáció olybá tűnik sokkal nyitottabb a szociális jellegű problémákra, a velük és a számítógépükkel élő nemzedékkel történő párbeszéd csakis ezeken az oldalakon mehet végbe. Egy üzenet a Mikulásgyár közösségi oldalán, az üzenő falon megjelenő bejegyzések közül: ?Jó volt veletek dolgozni, remélem máskor is lesz rá lehetőségem, hogy részt vehessek benne. Köszönöm, Mikulásgyár!? Mi sem bizonyíthatná jobban, hogy e kezdeményezés, talán annak nyújtja a legtöbbet, aki adhat? Idén a gyár már nyitásának első napján rekordot döntött? Jövőre még több embert szeretnének összekapcsolni! ? tudta meg Tzsufi.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. KismikulásGyár a Nyugatinál | ZETApress

Szóljon hozzá!