ZETApress

hírportál

Mit ér a nő a húspiacon?

Szendrődy Szonja: A vadászó préda című kötetének bemutatóján voltunk tegnap este a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán. A szerző beszélgetőtársa Benkő Dániel lant- és életművész volt. Kapcsolatukról a 288 oldalas könyv Benkőné című utolsó, 17. fejezete szól.

S hogy ki az a Benkőné? A Brightonban élő Dalma asszony, aki Dániel kisebbik lányának édesanyja. Ez a fejezet mégsem róla szól, hanem Szonja és Dániel találkozásáról a lantművész feleségkereső műsorában. Kettőjük közül csak a hölgy vette komolyan az együttlétet, de hamar észrevette, hogy az úr csak játékként éli meg ezt.

A közel egyórás beszélgetésből megtudtuk, hogy Szonjának már négy férje volt, de mindegyikből hiányzott valami. Ötödiknek olyan férfit keres, amelyben az előző négy társ jó tulajdonságai vannak egybegyúrva, hibáik viszont hiányoznak. Első könyvét két továbbival szeretné folytatni, trilógiában gondolkodik. Sajnos nem tudta gondolatait kifejteni, mert Dániel folyton belevágott a szavába, alig hagyta egy-egy mondatát is befejezni. Ha épp nem beszélt, lantján játszott és énekelt. Ugyanolyan szabad szájú volt, mint a tévében megszoktuk tőle, de ez a kisszámú hallgatóságot nem zavarta.

Mindannyian keressük az igazit. Bár mi, XXI. századi nők, pontosan tudjuk, hogy nem létezik, mégis lázasan kutatunk utána. Így vagyunk összerakva. Ez a könyv arról szól, ahogy én teszem ezt, és ahogy a legjobb barátomnak teljes őszinteséggel elmesélem. A közelmúlt pasizós történetei abban az időszakban estek meg velem, amikor az addigi életemet romba döntő csalódás után ? leszámolva az illúziókkal ? úgy határoztam, hogy kezembe veszem a sorsom, és nem várok arra, hogy egy kis királyfi majd felébreszt Csipkerózsika-álmomból. Vagyis én fújtam ébresztőt a pasiknak, hogy használhassam őket arra a szerepre, amit képesek betölteni az életemben ? vagy csupán az ágyamban.

Mindegyikük azzal az eséllyel indult, hogy ő lehet az igazi. Nem rajtam múlt, hogy a lusta kéjencnek, aki csupán hanyatt feküdni képes, az önálló gondolatok hiányában folyamatosan szerelmes verseket idézgető trubadúrnak vagy a szimpla szélhámosnak, aki hazugságokkal igyekszik pirinyó péniszét megtoldani, ez nem sikerült. Persze ettől még szeretem a férfiakat, hiszen nő vagyok. Férfiak és nők küzdelméről szól ez a könyv, de leginkább egy női lélekről. Kendőzetlenül ? írta Szonja, aki a könyvbemutatót követően az Alexandra Kiadócsoportjához tartozó Art Nouveau Kiadó gondozásában megjelent művét dedikálta nekem.

Szóljon hozzá!